02/06/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kağıthane Kaymakamlığı, 12 öğrenciye gökkuşağı bayrağı taşıması gerekçe gösterilerek haklarında açılan davanın ilk duruşmasının görüleceği Çağlayan Adliyesi ve çevresine 1 günlük eylem yasağı getirdi.

Kağıthane Kaymakamlığı’ndan #ÇağlayanRengarenk yasağı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi, 25 Mart 2021

Boğaziçi Üniversitesi’nden 12 öğrencinin “gökkuşağı bayrağı taşıması” gerekçesiyle yargılanacağı davanın ilk duruşması yarın (3 Haziran Perşembe) 10:00’da Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

Kağıthane Kaymakamlığı, bu akşam duruşmanın duyurulması için Twitter’da başlatılan #ÇağlayanRengarenk hashtag kampanyası üzerine Adliye ve çevresine 1 günlük eylem yasağı getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün (BÜLGBTİ+) “LGBTİ+ nefretinin karşısında birleşik bir mücadele kurmak için herkesi arkadaşlarımızın yanında olmaya davet ediyoruz” diyerek çağrıcı olduğu duruşma buluşması yasağına gerekçe olarak “genel sağlığın ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi” gösterildi.

Kulüp, protesto hakkının engellenemeyeceğini vurgulayarak yasağı tanımadığını duyurdu: “Alınmış tek günlük toplanma yasağı kamu kurumlarına yerleşmiş LGBTİ+ fobinin sadece bir başka örneğidir. Gökkuşağı yargılanamayacağı gibi protesto hakkımız da engellenemez. Bu kararı tanımıyoruz.”

Ne olmuştu?

“Boğaziçi Üniversitesi’nin LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye soruşturma açmasını protesto eden öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto eden öğrencilere gözaltıları protesto edenlerin de gözaltına alınmasını Çağlayan’da protesto edenler de gözaltına alındı.”

Bu cümleler 25-26 Mart’ta yaşananların özeti. 25 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı Hisarüstüstü Mahallesi’nde dört öğrenci “LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları” gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye açılan disiplin soruşturması vardı ve öğrenciler arkadaşlarına destek olmak istiyordu. 1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması “yukarı çıkıp elindeki LGBTİ+ flamasını salladığınız” ifadeleriyle açıldı. N.D., 25 Mart’ta soruşturma kapsamında ifade verecekti.

Ardından polis saldırılar Kuzey Kampüs’te, üniversitenin Bebek kapısında ve 26 Mart’ta ise Çağlayan Adliyesi’nde devam etti.

Kuzey Kampüs önünde gözaltına alınan 12 kişi hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 3 Haziran Perşembe günü saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam