20/05/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Neela Ghoshal, Kamerun’da iki trans kadının “eşcinselliği suç sayan yasa” uyarınca tutuklandığını duyurdu.

Kamerun’da iki trans kadına keyfi tutuklama! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Jason Gutierrez

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 11 Mayıs'ta Kamerun’da iki trans kadının “eşcinselliği suç sayan yasa” uyarınca beş yıl hapis ve 200.000 CFA (370 Dolar) para cezasına çarptırıldığını duyurdu.

HRW’dan Neela Ghoshal, tutuklanan trans kadınların erkek hapishanesine alındıklarını ve bu durumun onların hayatlarına mal olabileceğini söylüyor: “Yetkililer onları derhal serbest bırakmalı.”

Ghoshal, Kamerun’un Douala kentinde kolluğun Shakiro ve Patricia isimli trans kadınları, “kadın kıyafetleri giydikleri” için 8 Şubat'ta tutukladığını aktardı.

Gözaltında onları ziyaret eden aktivist ve avukatlara göre, kadınlar avukatları olmadan sorgulandı ve gözaltına işkenceye maruz bırakıldı. Shakiro ve Patricia son olarak gardiyanlar ve diğer mahkumlar tarafından dövüldükleri ve hakarete uğradıklarını bildirdikleri kalabalık Douala merkez hapishanesine gönderildi.

Kamerun’da eşcinsel ilişkiyi hapisle cezalandıran 347. Maddesini kaldırın!

HRW, geçtiğimiz ay Kamerun kolluk güçlerinin 2021 Şubat ayından bu yana “rızaya dayalı eşcinsel ilişki veya cinsiyet uygunsuzluğu” iddiasıyla en az 24 kişiyi keyfi olarak tutukladığını dünya kamuoyuna duyurmuş ve Kamerun yetkililerini, ülkenin ceza kanununun rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi beş yıla kadar hapisle cezalandıran 347. maddesini yürürlükten kaldırmaları için harekete geçmeye çağırmıştı.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam