21/04/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kamerun kolluk güçlerinin 2021 Şubat ayından bu yana LGBTİ+’lara yönelik keyfi gözaltı ve tutuklama yaptığını duyurdu.

Kamerun’da LGBTİ+’lara yönelik keyfi gözaltı dalgası büyüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Jason Gutierrez

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kamerun kolluk güçlerinin 2021 Şubat ayından bu yana “rızaya dayalı eşcinsel ilişki veya cinsiyet uygunsuzluğu” iddiasıyla en az 24 kişiyi keyfi olarak tutukladığını duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kamerunlu sivil toplum kuruluşlarıyla süreci izlediklerini ve bunun sonucunda ülkede LGBTİ+’lara yönelik tutuklama ve gözaltıların keyfi olduğunu, gözaltına alınan LGBTİ+’ların işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi.

“Eşcinselliği suç sayan yasa, LGBT’leri kötü muameleyle karşı karşıya bırakıyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları direktörü yardımcısı Neela Ghoshal, “Son tutuklamalar Kamerun'da LGBT’lere yönelik saldırılarda yeni bir artış olduğuna dair bizi endişelendiriyor. Eşcinselliği suç sayan yasa, LGBT’leri herhangi bir sebep olmaksızın kötü muamele, işkence ve saldırıya uğrama riskiyle karşı karşıya bırakıyor” dedi.

Yetkililerden yanıt yok!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 17 Şubat ve 8 Nisan tarihleri ​​arasında, aralarında gözaltına alınan kişi ve kişilerin avukatlarıyla görüştüklerini, Kamerunlu ve uluslararası LGBTİ+ örgütlerinin raporlarını, mahkeme belgelerini, polis raporlarını ve tıbbi kayıtları incelediğini ve bulguları Kamerun Adalet Bakanı Laurent Esso ile paylaştığını duyurdu.

Örgüt, Savunma Bakanlığı devlet sekreteri Yves Landry Etoga ve ulusal güvenlikten sorumlu genel delege Martin Mbarga Nguele’e 25 Mart tarihli bir mektupla yaşananları sorduğunu ancak yanıt alamadığını da belirtiyor.

Tutuklama, anal muayene işkencesi!

İnsan Hakları İzleme Örgütü duyurusunda kolluk tarafından tutuklanan LGBTİ+’ların karakolda darp edildiğini, avukat olmadan sorgulandıklarını, hakarete maruz bırakıldıklarını ayrıca HIV testi vermeye zorlandıklarını ve anal muayene işkencesine maruz bırakıldıklarını belirtiyor.

Kamerun Ulusal Tıp Konseyi başkanı Dr. Guy Sandjon HIV testin zorla yapılmasının, Kamerun'un taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (ICCPR) kapsamında korunan bedensel bütünlük ve mahremiyet hakkının ve sağlık hakkının ihlali anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

347. maddeyi kaldır!

İnsan Hakları İzleme Örgütü Kamerun yetkililerini, ülkenin ceza kanununun rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi beş yıla kadar hapisle cezalandıran 347. maddesini yürürlükten kaldırmaları için harekete geçmeye çağırıyor.

Keyfi tutuklamaların durdurulması için yazılı emir verilmesi ve gözaltında ya da tutukluluk sırasında kötü muamelelerin araştırılması gerektiğinin altını çiziyor.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam