13/11/2013 | Yazar: Kaos GL

Kamerun’da, LGBT insan hakları kuruluşlarının girişimiyle 10 kişinin ‘homoseksüel’ olmaları nedeniyle hapishanede tutuldukları ortaya çıktı.

Kamerun’un 10 Eşcinseli Hapsettiği Ortaya Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kamerun’da, HIV ve LGBT insan hakları kuruluşlarının girişimiyle 10 kişinin “homoseksüel” olmaları nedeniyle hapishanede tutuldukları ortaya çıktı.

 

CAMFAIDS (Cameroonian Foundation for AIDS-Kamerun AIDS Vakfı) tarafından yapılan açıklamada cinsel yönelimleri ve kimlikleri sebebiyle hukuksuz bir şekilde alıkonan tutukluların kimliklerinin, başkent Yaounde’de bulunan merkez hapishaneye yapılan bir ziyaret sırasında tespit edildiği ifade edildi.

 

CAMFAIDS, tutukluların büyük bir kısmının polis ve hapishane görevlileri tarafından dövüldüğünü ve işkence gördüğünü, bu durumun diğer mahkumları da bu kişilere karşı aynı tavrı benimsemeye teşvik ettiğini bildirdi.

 

Kamerun BM’ye taahhütte bulunmuştu!

Kamerun, Ekim ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nda yapılan Evrensel Periyodik İnceleme sırasında, hapishanelerde işkenceyi sonlandıracağına dair taahhütte bulunmuştu; ancak tüm bu ihlaller taahhüdünü yerine getiremediğini gösteriyor.

 

CAMFAIDS, hükümeti, Kamerun merkezi polis teşkilatı ve Yaounde adli polisinin gözetiminde bulunan kişilere işkence yaptığı iddiasını araştırmaya çağırdı. Bunun yanı sıra görevlerini kötüye kullanan gardiyanları ve homofobik soruşturma memurlarıyla bilinen Lac jandarma teşkilatının da soruşturma geçirmesi gerektiğine dikkat çekti. Hapishane amirinin, şu anda tutuklu bulunan cinsel azınlık mensupları için acil olarak koruma sağlaması istendi.

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Evrensel Periyodik İncelemesi’nde Kamerun, insanların cinsel yönelimleri ve kimlikleri sebebiyle öldürülmeyeceklerini, tecavüze veya saldırıya uğramayacaklarını garanti etmesi yönünde yapılan tavsiyeleri reddetti.

 

Eşcinsellik Kamerun’da para cezasının yanı sıra beş yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor ve Kamerun LGBT’lerin cezalandırılmasında dünyadaki en yüksek orana sahip.

LGBT aktivistin katili hâlâ bulunmadı!

Temmuz ayında, Kamerun’un önde gelen LGBT aktivistlerinden Eric Ohena Lembembe, kendi evinde, ağır işkenceye maruz kaldıktan sonra öldürüldü. Ölümünden iki hafta önce, devletin insan hakları savunucularının uğradığı saldırılar karşısındaki eylemsizliğini kınayan Lembembe’nin cinayetinin sorumlusu hâlâ bulunamadı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam