26/09/2024 | Yazar: Kaos GL
ÜniKuir’in hazırladığı “Kampüslerde Onur Ayı: 2023 Yılı Raporu” yayınlandı. Rapor, 2023 yılı boyunca kampüslerdeki LGBTİ+ etkinliklerine yönelik müdahaleleri belgeliyor.
Onur Ayı’ndaki hak ihlallerine dikkat çekmeyi amaçlayan raporda; on üç üniversitede yapılan LGBTİ+ etkinlikleri incelendi. Dava ve soruşturma dosyalarındaki bilgilere ve sahadaki gözlemlere dayanan raporda Onur Ayı’ndaki etkinliklerin üniversite rektörlükleri, valilikler ve kaymakamlıklar tarafından yasaklandığına dikkat çekildi. Rapora göre; 2023 boyunca yapılan beş LGBTİ+ etkinliğinde öğrenciler polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı, işkence ile gözaltına alındı. Raporda, öğrencilerin ailelerine ifşa edilmekle tehdit edildiği vurgulandı.
Raporda, Onur Yürüyüşleri’nde polis müdahalesi ile karşılaşan öğrencilerin görüşlerine de yer verildi:
“Biz her zamanki gibi otobüsle kampüse gittik. Kampüs içinde 2-3 gözaltı otobüsü vardı ve tüm özel güvenlikler oradaydı. Okula gelen tüm özel araçları ve belediye otobüslerini durdurup bizi arıyorlardı. Gözaltı otobüsü ve polis araçları bizim olduğumuz otobüsü kontrol ettiler. Bulunduğumuz otobüs takip edilmiş, indiğimiz gibi polisler de indiler. Biz polisle diyalog kurmaya çalıştık, ama üniversitede çok sıkı bir yönetim var. Biz ilk ekip işkenceyle gözaltına alınmış olduk…”
“Yaşanan bir işkence var…”
Raporda, Onur Ayı etkinliklerinin pek çok kez mahkeme kararlarına konu olduğu ancak alınan kararlara uyulmadığı vurgulandı:
“11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne bir gün kala Rektörlük tarafından üniversite mensuplarına gönderilen bir elektronik posta ile yürüyüş yasaklanmıştır. Rektörlük tarafından gönderilen elektronik postanın geçen yılki yasaklama kararıyla birebir aynı içeriğe sahip olduğu dikkat çekmektedir. Oysa, geçen yılki bahsi geçen karar Ankara 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.”
Raporda üniversiteli LGBTİ+ öğrencilerin kampüslerde yaşadıkları hak ihlallerine karşı daha fazla destek beklediği belirtildi. Raporda; medya, milletvekilleri, akademisyenler ve insan hakları örgütlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı. Raporda, destek beklentisi üniversiteli bir LGBTİ+ öğrencinin ifadeleriyle şöyle aktarıldı:
“Yaşanan bir işkence var, piknik gibi masum bir şey yapmaya çalışıyoruz, sırf bir arada olmak ve iyi hissetmek için. Başka başka şehirlerde insanlar suçları olmadan alıkonuluyor. Bunlara dair milletvekillerinin dikkat çekmesi gerekiyor. Eskiden sanatçılar, milletvekilleri herkes gidiyormuş Onur Yürüyüşlerine, şimdi neredeyse kimse elini taşın altına koymuyor.”
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, eğitim, onur yürüyüşü, araştırma, inceleme