24/04/2023 | Yazar: Yıldız Tar

ÜniKuir’in “Kampüslerde Onur Yürüyüşleri” raporu çıktı.

Kampüslerde onur yürüyüşleri: Tek başıma olsam bile seneye yine yürürüm Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: ODTÜ Onur Yürüyüşü, 2018, Yıldız Tar

ÜniKuir Derneği, Bilkent, Boğaziçi ve ODTÜ’deki Onur Yürüyüşleri’ni incelediği “Kampüslerde Onur Yürüyüşleri” raporunu yayınladı.

LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri’ne yasak kararlarının tarihini aktaran rapor, önceleri kampüsleri kapsamayan Valilik yasaklama kararlarının kampüslerde de kemikleştiğini ortaya koyuyor.

“Yürüyüşler anayasal bir haktır”

Rapor, yasaklama kararlarının hukuksuz olduğunu ise ardından onur yürüyüşçülerine açılan davalardaki beraat kararlarıyla gerekçelendiriyor:

Tüm yasaklamalar sonrasında gerçekleştiren yürüyüşlere yönelik açılan davaların beraatle sonuçlanması tesadüf değildir. Yapılan hiçbir yasaklamada gerçek bir tehlikenin mevcudiyetine ilişkin somut bir kanıt bulunmamaktadır. Bu sebeple yasaklamalar hukuksuzdur ve gerçekleşen yürüyüşler anayasal bir haktır.

“Kıramayacakları şeyler de var”

Dernek, raporu hazırlamak için üç üniversitedeki öğrencilerle görüşerek yürüyüş hazırlıklarından sonrasına kadar yaşananları özetledi. Rapora göre, yasak kararları ve polis saldırılarına karşı LGBTİ+ öğrenciler kampüslerde ve sokaklarda var olmaya ve direnmeye devam ediyor:

“Evet kırdıkları bir şey var. Ama kıramayacakları şeyler de var. Ben tek başıma olsam bile seneye yine yürürüm. Aynı şeyi söyleyen birçok lubunya var.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, eğitim, onur yürüyüşü, dava
İstihdam