26/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2022 yılı Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’arın Durumu Raporu’na katkı sunan lezbiyenleri dinleyelim.

Kamu çalışanı lezbiyenler anlatıyor: “İşimi kaybetmekten korkuyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gülce Demirer / Kaos GL

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2022 yılı Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artıların Durumu Raporu’nda lezbiyenlerin sözlerine kulak verelim.

“Hemen hemen her gün nefret söylemlerini işitiyorum”

“Memur için yüz kızartıcı suç ve ahlaksız davranışa giriyor. Ne yazık ki göreve son vermeye kadar gider, göreve son veremezlerse istifa etmeniz için gerekeni yaparlar.” (Katip olarak çalışan lezbiyen cis kadın)

“Hemcinsim olan ev arkadaşım için, çok da tanımadığım yeni başlamış sorumlum önünde, o senin sevgilin mi? diye sorulmuştu. Bu rahatlıkla sormanın ardında, bunları “normal” karşıladığımı düşün, bana rahatça açıl ki bunu sana karşı koz olarak kullanabileyim, vardı. Ve bu çok aşikârdı.” (Sağlık personeli olarak çalışan butch lezbiyen)

“Sosyal medyada veya haberlerden konuşulduğunda ayrımcı söylemlere maruz kaldığım oluyor. Savunduğumda ise garipseniyor veya ayıplanıyorum.” (Şehir plancısı olarak çalışan lezbiyen cis kadın)

“Hemen hemen her gün nefret söylemlerini işitiyorum. Kıyamet alameti, toplum düzenini bozanlar, ahlaksızlar olarak değerlendiriliyor.” (Mühendis/ Mimar olarak çalışan lezbiyen kadın)

“Emek verip çalıştığım yere asla ait hissetmiyorum”

“İşimi kaybetmekten korkuyorum.” (Mühendis/Mimar olarak çalışan lezbiyen kadın)

“Tabii ki çok etkiliyor, emek verip çalıştığım yere asla ait hissetmiyorum, arkadaşlıklarım etkileniyor ve uzaklaşıyorum, yalnızlaşıyorum. Mesai bitimini bekliyorum her gün kendim olabilmek için.” (Şehir plancısı olarak çalışan lezbiyen cis kadın)


Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı
İstihdam