17/01/2011 | Yazar: Kaos GL

Transeksüellerin sorunları, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Hareket içerisinde daha çok seks işçiliği üzerinden gündemleşiyor.

Kamuda ve Özel Sektörde Trans Olamamak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Transeksüellerin sorunları, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Hareket içerisinde daha çok seks işçiliği üzerinden gündemleşiyor. Trans bireylerin istihdam alanında yaşadıkları sorunlarını ve iş hayatı deneyimlerini toparlamaya ve daha geniş bir çerçeveden tartışmaya ihtiyacımız var.
 
Trans bireyler için “iş hayatı” ne anlama geliyor? Trans bir kadın ve öğretmen olmak ne demek? Trans bir erkek ve hemşire olarak var olmak ne demek? Trans bireyler, hayallerindeki Türkiye’de nasıl bir iş hayatı bekliyorlar? Şu an ki durum ne? Kamuda işlerini devam ettirmeye çalışan trans bireylerin karşılaştıkları güçlükler neler? Bu güçlükler nasıl ortadan kaldırılabilir? Milli Eğitim Bakanlığı'nın trans öğretmenlerle ilgili uygulamaları neler? Sağlık Bakanlığı’nın trans personelleri ile ilgili uygulamaları neler? Bu kurumlar arasında farklılık var mı? Özel sektörde durum nasıl? Kamu görevleri ile kıyaslandığında, özel sektör, trans bireyler için daha mı kolay yoksa daha mı zor? Trans bireylerin iş hayatında uğradıkları şiddetin biçimleri neler? İşte tüm bu sorulara Kaos GL’de yanıt bulmak istiyoruz.
 
“Kamuda ve Özel Sektörde Trans Olamamak” çalışmasını yürütecek olan Helin Bülbül, “Özel sektörde ya da kamuda çalışan transseksüeller var ancak onlara ulaşmak, sorunlarını dinlemek ve dillendirmek çeşitli sebeplerden dolayı zorlaşabiliyor. Zor da olsa, bu engellerin artık aşılmasının zamanının geldiğini ve bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben enerjimi bunun için harcamak istiyorum; sizlerden beklentim ise bu konuda bana yardımcı olabilecek kaynaklara, bilgilere ya da kişilere ulaşmamı sağlamanız. Herkesin bu konuda yeterli duyarlılığı göstereceğine inanıyorum ve desteklerinizi bekliyorum.” diyerek, -özellikle trans kadın ve trans erkekler olmak üzere- Transfobi ve Homofobi Karşıtı tüm bireyleri çalışmasını desteklemeye çağırdı.


Etiketler: yaşam
İstihdam