17/01/2022 | Yazar: Kaos GL
Athena Athanasiou ve Elena Tzelepis’in konuşacağı etkinliği yeni bir inisiyatif olan KIRIK organize ediyor.
Türkiye ve benzer coğrafyalarda arada kalan konu, kişi ve topluluklar için araştırma odaklı, katılımcı ve eleştirel bir inisiyatif olmayı hayal eden KIRIK, yas üzerine yeniden düşünmek için söyleşi düzenliyor.
Panteion Sosyal ve Siyasal Bilimler Üniversitesi’nde (Atina, Yunanistan) Dekan ve Sosyal Antropoloji Profesörü Athena Athanasiou ve Thessaly Üniversitesi’nde (Volos, Yunanistan) Felsefe Bölümünde Yardımcı Doçent Elena Tzelepis’in konuşacağı söyleşi yarın (18 Ocak) saat 18.30’da Zoom üzerinden yapılacak. Etkinliğin konuşma dili İngilizce.
Etkinlik duyurusu şöyle:
“Athena Athanasiou ve Elena Tzelepis konuşmalarında, küresel şimdinin temelini teşkil eden çok biçimli sahalarda ve zamansallıklarda kırılganlığın ne denli kritik bir öneme sahip olduğuna odaklanıyorlar. Yas tutmanın ve agonizmanın eleştirel poetikasını, kırılganlığın olumsallıklarının radikal politik tahayyülün yerleşik bilgileri olarak ele alınıp alınamayacağı, alınıyorsa bunun nasıl olacağı sorularına yanıt aramanın bir yolu olarak görüyorlar. Antigone’nin dekolonyal feminist örneklerini günümüz aktivizm bağlamına taşıyan ikili, Black Lives Matter hareketinin ve de toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı açığa çıkan küresel seferberliğin ardından solu(yama)manın etkileri üzerine düşünüyorlar.”
Detaylar ve katılım linki için tıklayın.
KIRIK hakkında
Zeyno Pekünlü ve Köken Ergun’un hayata geçirdiği KIRIK, son yıllarda Türkiye’de toplumsal, bireysel, kültürel ve siyasi alanların daralmasına bir cevap olarak ortaya çıktı. İnisiyatifin ismi, KIRIK kelimesi garip ve eğreti olan, kuir, renk nüansı, fay kırığı gibi anlamları kapsadığı ve kucakladığı için seçildi.
Sanat çalışmaları, genellikle video ve yerleştirmelerden oluşan Zeyno Pekünlü, İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı’nın koordinatörlüğünü yürütüyor. Zeyno aynı zamanda Red Thread editöryel kolektifinin ve Institute of Radical Imagination’ın üyesi. Köken ile birlikte free-lance çalışanlara dayanışma ve çalışma mekanı sağlamak amacıyla kurulmuş olan Dünyada Mekan kolektifinin içinde yer aldı. 2011’den beri sanatçı hakları ve ifade özgürlüğü alanlarında çalışan çeşitli grupların parçası oldu.
Aldığı tiyatro eğitiminin ardından film ve video işleri yapmaya başlayan Köken Ergun, sanat pratiğinin yanı sıra uzun yıllar İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nda değişik görevlerde bulundu. !f istanbul Film Festivali’nin de kurucuları arasında yer alan Köken, Watermill Center ve Artists Video and Film Association Berlin gibi bir çok kolektifin parçası olmuştur. Halen Arşivden Sonra? inisiyatifinin üyelerindendir.
Etiketler: kültür sanat, dünyadan