18/02/2019 | Yazar: Cem Öztürk

Kanada’da Yüksek Mahkeme öğrencilerin eşcinsel ilişkiye girmesini yasaklayan bir Hristiyan hukuk fakültesinin denkliğini iptal etti.

Kanada’da “eşcinsel ilişkiyi” yasaklayan fakültenin denkliği iptal edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kanada’da Yüksek Mahkeme öğrencilerin eşcinsel ilişkiye girmesini yasaklayan bir Hristiyan hukuk fakültesinin denkliğini iptal etti.

Öğrencileri evlilik dışı veya eşcinsel ilişkiye girmeyeceklerine söz vermeye zorlayan Trinity Western Üniversitesi’ne karşı açılan dava, LGBTİ+ hakları savunucuları tarafından yakından takip edildi.

Mahkeme, Haziran 2018’de karar verdi. BBC’nin haberine göre, Kanada Yüksek Mahkemesi LGBTİ+ öğrencilerin ayrımcılıktan korunmasının dini özgürlükten önce geldiğine hükmetti.

Kanada’nın British Columbia eyaletinde bulunan Evanjelik üniversite, 2012’de hukuk fakültesi kurulması kararı almış ve öğrencilerinin Kanada’nın diğer eyaletlerindeki barolara kaydolabilmesi için denklik başvurusu yapmıştı.

Ontario, British Columbia ve Nova Scotia’daki barolar, fakültenin öğrencilerine heteroseksüel evliliğin sınırları dışındaki cinsel ilişkileri yasaklayan bir ahlak tüzüğünü benimsemeyi zorunlu kılan bir taahhütname imzalattığı gerekçesiyle fakültenin denkliğini tanımadı.

Nova Scotia ve British Columbia’daki alt mahkemeler homofobik üniversite lehine karar verirken Ontario’daki mahkeme baronun kararından yana durarak baronun fakültenin denkliğini reddetme kararını uygun buldu.

Dava böylelikle üst mahkemeye gitti. Yüksek Mahkeme, Kanada’da hukuk mesleğinin çeşitliliğini desteklemenin ve LGBTİ+ öğrencilerin güvenliğini korumanın üniversitenin dini özgürlük hakkından daha önemli olduğuna karar verdi.

Mahkeme, baronun faaliyetlerini yürütürken eşitlik ve insan hakları ilkelerini korumak için gösterdiği büyük önem ve ilgiyi vurgulayarak, “Mesleğe adaletsiz engeller getirilmesine razı gelmek veya göz yummak, baronun kamu yararını sağlama yeteneğine yönelik kamu güvenini yıkacaktır” şeklinde hükmetti.

Yüksek Mahkeme’nin LGBTİ+ haklarını önceleyen kararı, Kanada’daki LGBTİ+ hakları savunucuları tarafından önemli bir zafer olarak değerlendirildi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam