08/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, homofobi veya transfobi temelli nefret suçuna uğrayan ya da şahit olanları araştırmasına katılmaya çağırıyor.

Kaos GL 2015 nefret suçu araştırması sürüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, homofobi veya transfobi temelli nefret suçuna uğrayan ya da şahit olanları araştırmasına katılmaya çağırıyor.

Kaos GL Derneği’nin, 2015 yılında Türkiye’de işlenen homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarını izlemek için başlattığı araştırma sürüyor.

Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve heteroseksüel nefret suçu mağdurları ile tanıklarına yöneltilen araştırma, insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2015 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.

2014 araştırma sonuçları

Geçtiğimiz yıl yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre 351 nefret suçu vakasından 118’i cinayet, cinayete teşebbüs, fiziksel şiddet, silahla yaralama, tecavüz veya diğer cinsel saldırıları içerdi. 118 vakadan sadece 31'i polise bildirildi, 4'ü de mahkemeye taşındı.

Raporda analiz edilen toplam 351 vakanın 207’si mağdurlar, 144’ü tanıklar tarafından bildirildi. Araştırmada yüz yüze, çevrimiçi ve telefonla bildirilen vakalara dayanan izleme yöntemi kullanıldı; sadece mağdurlar veya tanıklar tarafından bizzat bildirilen vakalar kapsandı. Yalnızca olay esnasında şahsen olay yerinde bulunan kişilerce doldurulan tanıklık anketleri geçerli sayıldı.

Kaos GL’nin anket çalışmasına en çok katılım İstanbul, Ankara ve İzmir’den olurken; Türkiye’nin neredeyse her şehrinden homofobi ve transfobi temelli nefret suçu bildirildi. 

Türkiye’de geçtiğimiz Mart başında yasalaşan nefret suçlarına dair düzenleme, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği gibi birçok temelde korumayı içermiyor.

Araştırmaya katılmak için bu bağlantıya tıklayınız.

Raporlama hakkında

İzleme ve raporlama sürecinde Türkiye’nin de tarafı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) kriterleri referans alınıyor.

Nefret suçları cinayet, cinayete teşebbüs, aşırı fiziksel şiddet, cinsel saldırı, taciz,  mala zarar verme, kundaklama, tehdit, psikolojik şiddet ve önyargı saikli diğer vakalar biçiminde kategorize ediliyor.

Anket içeriğinde mağdurun cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği, failin sosyal kimliği, saldırı mekânı, kamu organlarının ve yetkililerinin suça karşı yanıtı özellikle inceleniyor.

31 Aralık 2015’e dek sürecek izleme hakkında bilgi almak veya destek vermek için Kaos GL Derneği’nden Murat Köylü (murat@kaosgl.org) ile iletişime geçilebilir.

Homofobi veya transfobi temelli nefret suçlarını, çalışma usul ve esaslarına uygun olmaları halinde, Kamu Denetçiliği Kurumu’na ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu’na da bildirebilirsiniz.  


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam