18/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Eylül 2013-Haziran 2014 arasında 28 şehirde homofobi karşıtı etkinlikler düzenledi; 13 farklı yayını 15 bin kişiye ulaştırdı.

Kaos GL 28 Şehirde Homofobi Karşıtlarıyla Buluştu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Eylül 2013-Haziran 2014 arasında 28 şehirde homofobi karşıtı etkinlikler düzenledi; 13 farklı yayını 15 bin kişiye ulaştırdı.
 
Kaos GL Derneği, Nisan ve Mayıs ayı faaliyet raporunu kamuoyuna açıkladı. Yıl içinde 28 şehirde homofobi ve transfobi karşıtı etkinlikler düzenleyen derneğin faaliyetleri şöyle:
 
28 şehirde homofobi karşıtı etkinlikler
“Kaos GL Derneği olarak yoğun bir dönemi atlattık. Eylül 2013- Haziran 2014 tarihi içinde 28 şehirde homofobi ve transfobi karşıtları ile buluştuk: Eskişehir, İzmir, Aydın, Bursa, Çanakkale, Edirne, Trabzon, Sivas, Balıkesir, Bolu, Nazilli, Samsun, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Muğla, İstanbul, Adana, Mersin, Antakya, Antep, Batman, Malatya, Antalya, Dersim, Diyarbakır, Kars, Urfa’da homofobi karşıtlarıyla buluştuk. 
 
“Ankara, Adana, Mersin, Antalya, İzmir ve Diyarbakır’da avukat eğitimleri ile 100’u aşkın avukata LGBTT hakları kapsamında kabahatler kanunu çalıştayları yapıldı.
 
“Ankara, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Adana, Eskişehir, Batman, İzmir, Kıbrıs/Lefkoşa, Mersin, Urfa’da öğretmenlere yönelik insan hakları eğitimleri yaptık ve 350’ye yakın öğretmene ulaştık.
 
“2014 Homofobi Karşıtı Etkinlikler, ayrımcılık karşıtı dersler ve insan hakları eğitimleri ile 4000’e yakın insana “LGBT Hakları İnsan Haklarıdır” dedik!
 
13 farklı broşür ve kitap
“2013-2014 yılında 13 farklı kitap, broşür yayınladık! 2014 yılında 15000 yayın dağıttık: Eşcinsellikle İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Heteronormatif Olmayan Bir Sosyal Hizmet İçin, Sendikalarımızı İstiyoruz, Medya Raporu, Medya Çalışanları İçin LGBT Kılavuzu, LGBT Örgütleri İçin Medya Kılavuzu, LGBT’ler Sendikalarda Eşitliği Çoğaltmak, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Hukuk El Kitabı, 2013 yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi temelli nefret suçları raporu, Herkes Eşit ve Özgür Doğar, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele El Kitabı, LGBT Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı, We Want Our Unıons 2014 yılında yayınladığımız yayınlar. 
 
“Kayseri, Denizli, Eskişehir, Nevşehir, Adana, Mersin, Çorum, Yalova, Ankara ve İstanbul’da 150’yi aşkın LGBT mülteciye destek verildi.
 
“2014’in bizim için en sevindirici gelişmelerinden biri de 17 Mayıs Vakfı’nın kurulmasının ilan edilmesi idi. 2014’de vakfın kurulması için gerekli çalışmaları yapıyor olacağız.
 
“Kaos GL’ye emek veren, katkı sunan bütün dostlarımıza, üyelerimize, LGBT örgütlerine, homofobi ve transfobi karşıtlarına teşekkür ederiz.
 
LGBTİ’lerin Medyası!
“Homofobi ve transfobi karşıtı hareketin gündemini kaosGL.org tutmaya devam etti! Nisan ve mayıs aylarında 600’e yakın haberle LGBT’lerin gündemini tutmaya devam etti.
 
“Siyah Pembe Üçgen, Zeugmadi, Roştîya Asmê, LİSTAG, İstanbul LGBTT; Pembe Hayat LGBTT, Mersin 7 Renk, SPoD, Lambda, Voltrans, Keskesor, Trabzon Mor Balık, Malatya LGBT Oluşumu, Liseli LGBTİ’lerin haberlerine yer verildi.
 
Medyayı izlemeye devam ediyoruz!
“Haziranın ikinci haftasında ilk üç aylık raporumuzu yayınlıyoruz. Yazılı medyanın homofobisini deşifre etmeye devam ediyoruz.  Medya izleme çalışmalarımıza katkı vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
 
Queer Akademik Çalışmalar!
“Kaos Q Dergisi Yayın hazırlıkları tam gaz devam ediyor!
 
“Kaos Q Dergisi yayın hazırlıkları tam gaz devam ediyor. Haziran sonu gibi Kaos Q Dergisi okurlarıyla buluşacak. İlk sayımızda, Alev Özkazanç, Sibel Yardımcı, Zafer Aracagök, Ayşe Uslu, Annamarie Jogose, Claire Calobrook, Gayle Rubin, Yaşar Çubuklu, Begüm Başdaş, Esen Kurt bizler için kolları sıvadılar.
 
Queer Çalışmaları Dersi tamamlandı!
“4 Nisan 2014’de Begüm Başdaş’ın katılımıyla, Kimlik politikalarının ötesinde bedensel eylem olarak queer”,  “11 Nisan 2014’de toplumsallık ve queer, Aylime Aslı Demir”, “18 Nisan 2014’de Queer tarih, Ezgi Sarıtaş”, “25 Nisan 2014, Anarşizmin Queerleştirilmesi ve Queer’deki Anarşizan üzerine Süreyya Evren”, “2 Mayıs 2014’de Queer Sinema Nejat “Ulusay”, “9 mayıs 2014’de Queer Sanat Alev Özkazanç”, “17 Mayıs 2014’de Halberstam ile Siyah Femme Lezbiyeni Dinlemek, Queer kuramcısı Jack Halberstam” katılımıyla gerçekleşti.
 
Mülteciler Çalışmaları!
“9. Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kaos GL ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesinin e  sahipliğinde Mülteci Çalıştayı’nı yaptı.
 
“Türkiye’de Sığınmacılar ve Mültecilere Yönelik Uyum Stratejisi Oluşturulmasına Yönelik Çalıştayına Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye Kara katıldı.
 
“Kaos GL’in üyesi olduğu Mülteci Hakları Koordinasyonu Afgan Sığınmacı ve Mültecilerin durumuna ilişkin bir mektubu Göç İdaresine gönderdi.
 
“STK’ların Deneyimleri Açısından Türkiye’deki Suriyelilerin İnsan Hakları Çalıştayı Tacso’un ev sahipliğinde 22-23 Mayıs’ta Ankara’da yapıldı. Kaos GL Derneğinden Hayriye Kara katıldı.
 
“27 Mayıs 2014’de Antep’de Mülteci-Der’in ev sahipliğinde Mülteci Semineri yapıldı. Kaos GL Derneği adına Hayriye Kara katıldı.
 
“31 Mayıs 2014’de, “AB Standartları ve Hollanda Örneği Işığında YUKK’ta Öngörülen Sığınma Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Usulleri” Çalıştayı yapıldı. Kaos GL Derneği adına Hayriye Kara katıldı.
 
“Yeni yayınlarımızla LGBT haklarını daha görünür kılmaya devam ediyoruz.
 
“Açık Toplum ve SİDA’nın destekleriyle “Avrupa Konseyi Ayrımcılıkla Mücadele Standartları” kitabını Türkçeye çevirdik ve yayınladık.
 
“ILGA Avrupa’nın destekleriyle, 2013 Nefret Suçları Araştırmasını gerçekleştirdik ve Nefret Suçları Raporu 2013 yayınlandı.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma
“9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ana programı 17-18 Mayıs’ta gerçekleşse de öncesinde pek çok etkinlik yapıldı. IDOHA Komitesi Başkanı Tamara Adrian ve Queer teorisyen Jack Halbestram’ın ana konuğu olduğu buluşmaya Kaos GL Derneği üyesi yazar Kürşad Kahramanoğlu ve Samim Akgönül konuşmacı olarak katıldılar.
 
“9 Nisan 2014, Yalova Sosyal Hizmetlerdeydik! Yalova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda “LGBT’ler ve Sosyal Hizmet” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
 
“11 Nisan 2014, Mersin Üniversitesi Psikoloji günleri: Psikoloji Topluluğu’nun düzenlediği etkinliğe Kaos GL’den Ali Erol “Hastalıktan Hak Talebine LGBT Mücadelesi” başlıklı bir sunumla katıldı. Kaos GL Pembe Hayat’ın birlikte yürüttüğü Nefret Etme Projesi kapsamında yapıldı
 
“17 Nisan 2014’de Muğla Üniversitesi’ndeydik. 29 Nisan 2014, Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri Kocaeli Üniversitesi sosyal hizmet bölümü öğrencileriyle Salı günü bir araya geldi.
 
“9 Mayıs 2014, Adana’daydık! LGBTİ Hareketi ve Öğrenciler Adana’da konuşuldu.
 
“Kaos GL ve Pembe Hayat’ın birlikte yürüttükleri Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi Kapsamında Pembe Hayat aktivistleri 26 Nisan 2014’de Malatya’da, 10 Mayıs’ta Hatay’da, 24 Mayıs’ta Çanakkale’de Homofobi ve transfobi karşıtlarıyla buluştu.
 
Trans X gösterimlerini destekledik
“10 Mayıs 2014, İzmir, 13 Mayıs 2014, Ankara, 17 Mayıs 2014, Adana, 22 Mayıs Diyarbakır, 31 Mayıs 2014, Antep, 6 Haziran 2014, Dersim’i gösterimini SİDA Projesi ve Pembe Hayat Derneği ile birlikte destekledik.
 
“Ayrımcılığa Karşı Dersler Kapsamında, Ayrımcılığa Karşı Dersler Kapsamında Nisan ve Mayıs ayında,
 
“3 Nisan 2014, ODTU Eğitim Psikoloji, Ali Erol, Seçin Tuncel, 15 Nisan 2014,  Hacettepe Üniversitesi, 12:30- 15:30, Ali Erol, 17 Nisan saat 15:40, Hacettepe Ünv. Sosyoloji Bölümü, Seçin katıldı.
 
İnsan Hakları Eğitimleri
“Kaos GL Pembe Hayat Derneği ile birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Projesi ve Nefret Etme Projesi kapsamında avukatlara, öğretmenlere ve gazetecilere yönelik insan hakları eğitimleri düzenlendi.
 
“Avukat Eğitimleri, 10 Nisan 2014, Mersin’de Mersin Barosu ve Mersin Yedirenk LGBTT Derneğinin ev sahipliğinde, 11 Nisan 2014, Adana’da Adana Barosu ve Queer Adana’nın ev sahipliğinde, 10 Mayıs 2014, Antalya Barosunun ev sahipliğinde ve 26 Mayıs 2014’da Diyarbakır Barosunun ev sahipliğinde avukat çalıştayları yapıldı. Toplamda 50’ye yakın avukata ulaşıldı.
 
“Öğretmen Eğitimleri,  16 Nisan 2014, Nefret Etme Projesi kapsamında Eskişehir’de Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin ev sahipliğinde öğretmen eğitimi yapıldı. Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu kapsamında, 27 Nisan 2014 Bursa’da, 10 Mayıs 2014’de Adana’da öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi.  Üç eğitimde 100’e yakın öğretmene ulaşıldı.
 
Gazetecilerle Buluşma
“13 Nisan 2014, Nefret Etme Projesi, TGS ile gazeteci eğitimi yapıldı. Gazeteciler Sendikasının ev sahipliğinde istanbulda yapılan eğitime Tuğrul Eryılmaz eğitmen olarak katıldı. 20’e yakın gazeteci katıldı.
 
“Kapasite Geliştirme Destekleriyle, Gündem Çocuk, Engelli Kadın Derneği, Mersin Yedi Renk LGBT Derneği, Antakya LGBT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Turk Msıc destek verildi.
 
“Savunuculuk faaliyetlerimiz tam gaz devam ediyor!
 
Farkındalık Projesi Çalışmalarına Başladı!
“1 Nisan 2014 itibariyle, Kaos GL Derneği, TBMM ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarını kapsayan yeni bir programa başladı. Program çerçevesinde Meclis’in ve Bakanlıklar’ın ilgili birimlerine lezbiyen, gey, biseksüel ve transların (LGBT) insan haklarına ilişkin bilgilendirici yayınlar hazırlanacak. Bu birimlere dönük ziyaretler gerçekleştirilecek, sunumlar yapılacak ve çalıştaylar düzenlenecek. Bunlarla birlikte, çeşitli savunuculuk mekanizmaları kullanılarak milletvekillerine ve kamu yetkililerine ayrımcılık ve şiddet karşısındaki yükümlülükleri ve sorumlulukları hatırlatılacak.
 
“Kaos GL’in ev sahipliğinde LGBTİ Örgütleri Hükümetler Arası Kuruluşlarla Buluştu
Hükümetlerarası kuruluşlar ve diplomatik misyonlar toplantısı 15 Mayıs’ta Ankara’da yapıldı. Ankara’da faaliyet yürüten uluslararası hükümetlerarası kuruluşlar, diplomatik misyonlar ve LGBT örgütlerinden temsilciler 15 Mayıs’ta bir araya geldi.
 
Stratejik Davalama Projesi Çalışmalarına Başladı!
“1 Nisan 2014 itibariyle, Kaos GL ve TOHAV sekreteryasını birlikte yürüteceği dava takibi, analizi ve sosyal medya kampanyalarını içeren stratejik davalama projesi başladı.
 
“Hukuki yardım ve LGBTİ haklarının takibi gibi insan hakları koruma mekanizmaları konusunda çalışmalar yürüten Kaos GL Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV) sekreteryasını yürüteceği yeni bir proje başlıyor. Stratejik davalama projesiyle sivil toplum örgüt ve aktivistlerini ayrımcılık karşıtlığı için işbirliği için ortak bir eylemle bir araya getirmeyi planlıyor.
 
“Stratejik Davalama Platformu ilk toplantısını 13 Mayıs 2014’de Kaos GL’de yaptı. Platform katılımcısı örgütler: Kaos GL, TOHAV, CİSST, Pozitif Yaşam, RUSİHAK, Gündem Çocuk, AÜSBF İnsan Hakları Merkezi, Mülteci Der, Bilgi İnsan Hakları Merkezi, Engelli Kadın Derneği ‘nden oluşuyor.
 
17 Mayıs Vakfı Kuruluşu İlan Edildi!
“9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’yı gerçekleştiren Kaos GL, gelecek 17 Mayıs Haftası’nı “Vakıf” ile karşılayacak Homofobinin küresel bir mesele olmasından hareketle yerelden bölgesele ağlar kuran Kaos GL, 17 Mayıs Vakfı ile LGBT haklarının temel insan hakları olması gerçeğinin gelişmesini ve kurumsallaşmasını hedefliyor.” 

Etiketler: yaşam
İstihdam