26/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, ABD’nin Maryland Eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Luke Clippenger ile ‘Türkiye’de LGBT Eşitliği ve Savunuculuğu’ hakkında görüştü.

Kaos GL, ABD’de Meclis Üyesi Savcı Luke Clippenger İle Görüştü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, ABD’nin Maryland Eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Luke Clippenger ile “Türkiye’de LGBT Eşitliği ve Savunuculuğu” hakkında görüştü.

Eyalet savcı yardımcılığını da yürüten ve ev içi şiddetle özel olarak ilgilenen Demokrat Parti üyesi Clippenger geçtiğimiz geçtiğimiz hafta başında İstanbul’da gerçekleşen görüşmede Türkiye’ye ek olarak ABD ve Avrupa’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı, kazanımlar ve küresel insan hakları gündemine dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Buluşmaya Kaos GL’yi temsilen katılan Murat Köylü, Türkiye’deki kimlik ve sınıf mücadelelerinin Osmanlı’nın çöküşünden Cumhuriyet’e ve AK Parti’ye dönüşen süreçler biçiminde anlaşılması gerektiğini söyledi. LGBT’lere yönelik siyasi, yasal, bilimsel ve kültürel ayrımcılığın ülke siyasetine, iktidar ve muhalefet mantığına derinden nüfuz etmiş tektipçi, militarist, dayatmacı ve otoriter toplum mühendisliği normları ile ilişkisellik bağlamında ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Görüşmede geçtiğimiz günlerde TBMM’den geçen Mülteciler ve Uluslararası Koruma Kanunu ile Ulusal İnsan Hakları Kurumu eleştirildi. Ayrıca, yeni anayasa süreci ile ve ayrımcılık, nefret suçları ve kişisel verilerin korunmasına dair yasama süreçleri üzerinde duruldu. Söz konusu süreçlerde merkeziyetçi devletçi anlayışın korunduğu, sivil toplum katılımının düşük olduğu, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kategorilerinin ise AK Parti tarafından benimsenmemesi sorununa vurgu yapıldı. Bunula birlikte Türkiye özel sektörünün özgürlük, adalet ve insan haklarına dair siyasette daha etkin rol oynaması gerektiği üzerinde duruldu.

LGBT haklarının anaakım medya ve insan hakları ile sivil toplum örgütleri tarafından daha dinamik ve içten biçimde sahiplenilmediği görüşünün de paylaşıldığı görüşmede Kaos GL temsilcisi Murat Köylü Ahmet Yıldız ve benzeri nefret cinayetlerinin mağduru LGBT bireylerden, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki endişe verici uygulamalardan ve TSK’nın eşcinsel ve trans bireyleri "hasta" tanımlayan çağdışı mevzuatından, cinsel yönelimi nedeniyle mesleği elinden alınan hakem Dinçdağ’dan, ayrımcı kültür nedeniyle zorunlu seks işçiliğine itilen trans bireylere kesilen haksız idari cezalardan bahsetti.
 
Luke Clippenger’in delegesi olduğu Maryland Eyaleti’nde geçtiğimiz aylarda eşcinsel bireylerin eşit evlilik hakkı referandum ile teslim edildi. Clippenger hem bir meclis üyesi hem de insan haklarından yana bir savcı olarak kampanyada etkin rol oynamış. Başarı için sabırlı ve ısrarcı olmak gerektiğini düşünen  Clippenger Maryland’deki mücadelelerinde özellikle dindar muhafazakar kesim ile diyalog ve konsensus kurmakta zorlandıklarını söyledi. LGBT ve insan hakları savunucuları tek tek dindar bireyler ile derinlemesine görüşmeler yapmış, taleplerini anlatmış. Clippenger, ABD Başkanı Obama’nın LGBT hareketi açısından tarihi bir siyasi kişilik olduğunu düşünüyormuş. Clippenger ayrıca, eşcinsel evlilik yasa kampanyası süresince kendilerine destek veren Afro-Amerikan kesimlerden referandumda beklediklerinden daha düşük destek aldıklarını ve bunun nedenlerini araştırdıklarını sözlerine ekledi.

Clippenger, German Marshall Fonu’nun Türkiyeli sivil toplum, parlamento ve iş dünyası temsilcileri ile buluşmak üzere ülkeye davet ettiği 18 kişilik heyetin bir üyesi. Eyalet savcı yardımcılığını da yürüten ve ev içi şiddetle özel olarak ilgilenen Clippenger geçtiğimiz dönemde Maryland’te eşcinsellerin eşit evlilik hakkının teslim edilmesiyle sonuçlanan yasama sürecinin önde gelen siyasi ve hukuki figürlerinden olmuştu. (Kaos GL)

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam