24/02/2022 | Yazar: Kaos GL

“Ukrayna’da ve Rusya’da barış için mücadele eden LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerinin yanındayız.”

Kaos GL’den açıklama: Savaşa hayır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının ardından açıklama yayınladı. Savaşa ve savaş politikalarına karşı barışı savunmak için herkesi harekete geçmeye çağıran dernek, “Savaş politikaları, militarizm ve devletlerin kışkırttığı milliyetçilik her yerde ama özellikle savaşın tarumar ettiği bölgelerde LGBTİ+’lara şiddet olarak dönüyor” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Bir süredir devam eden “krizin” ardından sabah saatlerinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal için askeri harekat başlattığını öğrendik. Savaşın kazananı olmaz. Dünya tarihindeki bütün savaşların kaybedenleri, insanlık ve insan hakları olmuştur. Rusya’nın başlattığı işgal harekatı ve savaşın, bölgedeki halklara zulüm ve yaşam hakkı başta olmak üzere sistematik hak ihlalleri olarak döneceğinden endişeliyiz.

Ukrayna’daki mücadele arkadaşlarımız, LGBTİ+ hak savunucularının can güvenliğinden endişeliyiz. Bölgedeki LGBTİ+ düşmanı politikaların mimarı ve uygulayıcısı olan Rusya’nın kontrolü altındaki alanlarda LGBTİ+’lara zulmüne yakından tanık olduk. Çeçenya’da LGBTİ+’ların toplama kamplarında işkence görmesi devam ederken Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması LGBTİ+ düşmanlığını coğrafyamızda yaygınlaştırması anlamına da gelecektir. Savaşların toplumda hali hazırda haklarına erişimde en büyük sorunları yaşayan grupları en çok etkilediğini insanlık tarihinden biliyoruz. Savaş politikaları, militarizm ve devletlerin kışkırttığı milliyetçilik her yerde ama özellikle savaşın tarumar ettiği bölgelerde LGBTİ+’lara şiddet olarak dönüyor. Sadece Ukrayna’da değil, uzun zamandır LGBTİ+ düşmanı politikalar altında hayatta kalmayan çalışan Rusya’da da bu savaşla birlikte LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerinin üzerindeki baskı yoğunlaşacaktır.

Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm hak örgütlerini savaşa karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Ukrayna’da ve Rusya’da barış için mücadele eden LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerinin yanındayız.

Savaşa hayır!

Kaos GL Derneği


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam