18/11/2022 | Yazar: Umut Güven

1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL Dergisi’nin 187. sayısı “Esenlik” dosya konusuyla yayınlandı.

Kaos GL Dergisi “Esenlik” sayısı çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Dergisi’nin Kasım-Aralık 2022 sayısı “Esenlik” dosya konusuyla yayınlandı. Derginin editör yazısı şu şekilde:

“Sosyal adalet ve insan hakları aktivizmi duygusal bir yatırım gerektirir ve tüm toplumun göremediği veya görmek istemediği durumların farkındalığı ile çalışmak, bu alanda çalışmanın zorluklarından sadece biridir. Dünyaya belli bir etkide bulunabilmek için hissedilen baskı ve stres ile aktivistlerin yüklendiği duygusal ve fiziksel bedelin sonucu tükeniş ve yıpranma olarak kendini göstermektedir. Sosyal adalet ve insan hakları aktivistlerinin yüklendiği duygusal ve fiziksel bedelin dışında tükenişe sebep olan bir diğer neden ise bu alanda çalışan örgüt ve aktivist grupların aktivist tükenişini ve iyilik hallerimizi konuşmaya önem vermemesidir. Bu bilgiyi tanımamak aktivistlerin yıpranmasını hızlandırırken, esenliğin önündeki temel engellerden biri olarak da yorumlanabilir.

Kaos GL Dergisi’nin 187. Sayısında hem hareket hem de bu alanda söz üreten, emek veren tüm aktivistler için son derece önemli olan “esenlik” pratiklerini tartışmaya açıyoruz. Son yıllarda LGBTİ+ hareketinde görünürlüğü artan “esenlik” kavramı biz aktivistler için ne ifade ediyor? Mücadelenin ve hareketin esenliği ne anlama geliyor? Kurumsal politikalarımızın ve çalışma pratiklerimizin esenliğimize etkileri nedir? Tüm bu sorular ve daha fazlasına birçok ismin katkılarıyla yanıtlar aradık.”

Esenlik sayısında kimler yer aldı?

Esenlik dosyasına, “Şiddetsizlik Çalışmaları Bağlamında Örgütsel Esenlik” yazısıyla Elmas, “Örgütsel Esenliğe Dair: Tam da şu an bunu konuşmak gerekiyor” röportajıyla Aras Örgen, “Mücadelenin Esenliği” yazısıyla Gülnur Elçik, “Hukuki ve Psiko-Sosyal Desteğin Esenliğe Etkileri” köşesiyle Kardelen Yılmaz, Rıza Yılmaz ve Alp Kemaloğlu, “Bakım Odaklı İş Yerleri: Kapsayıcı, Çeşitli ve Güvenli Çalışma Alanları Yaratmak” röportajıyla Kerem, Mesadet ve Balacan, “Birliktelik ve Farkındalıkla İntersekslerin Esenliği Mümkün” yazısıyla da Belgin Günay katkı sundu.

Güncel Sayfalar’da ise “Kadınlık Ringi” öyküsüyle Papatya, “Cinsel Kimliğin Yeniden İnşası Bağlamında Paramparça Romanı” yazısıyla Hulusi Çakmak, “Uzanan Bedenler Arasında Seyre Daldığımız İşler: Bedenler arasında izlenim düşü” yazısıyla Enes Çelenay, “Bir Hikâye Anlatıcısıyla Tanışmak: Burak Kaçi ve Öteki’nin Hikâyeleri” röportajıyla Burak Kaçi, “Sen de okyanus tabanının yaptığı gibi yap: Erin Johnson ile söyleşi” ile Kevser Güler, “Dün, Bugün ve Yarın Türkiye’de HIV+ Olmak” yazısıyla Oğuzhan Nuh katkı sundu.

Kapak ve umumda Baysan Yüksel’in çalışmaları yer alırken, Gizem Karagöz’ün çizimleri yazılara eşlik etti.

Dergiye nasıl ulaşırım?

Online aboneler dergi sitesinden dergiyi okuyabilir ve kitapçılardan veya Notabene Yayınları’nın sitesinden dergiye ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam