14/01/2012 | Yazar: Kaos GL

123. sayının ‘dosya’ konusunu ‘Milliyetçilik’ olarak belirleyen Kaos Yazı Kolektifi, dosyaya ve Dergi’nin Mart-Nisan sayısına katkıda bulunmak isteyenlere çağrıda bulundu.

Kaos GL Dergisi Mart-Nisan Sayısı İçin Çağrı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Dergisi, Mart- Nisan 2012 sayısının “dosya” konusunu “Milliyetçilik” olarak duyurdu.

123. sayının “dosya” konusunu “Milliyetçilik” olarak belirleyen Kaos  Yazı Kolektifi, dosyaya ve Dergi’nin Mart-Nisan sayısına katkıda bulunmak isteyenlere çağrıda bulundu.
 
“Milliyetçiler neden dönüp dolaşıp önce LGBT’lere saldırıyor?”
 
“Irkçılığa ve Milliyetçiliğe karşı Da mücadele etmeden, Homofobi ve Transfobiye karşı mücadelede neden başarılı olamayız” sorusu ile “dosya” konusu “milliyetçilik”i tartışmaya açan Kaos GL Dergisinden yapılan çağrı şöyle:  
 
Heteroseksizme karşı mücadelemizde “homofobi kimin meselesi?” sorusunu sormaya başladığımızda yanıtı milliyetçilik, ırkçılık, cinsiyetçilik ve militarizmi dert eden mücadeleler içinde bulmaya çalıştık.
 
Kaos GL Danışma Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın da belirttiği gibi milliyetçilik “ben” deme imkânını elimizden alıyor, “biz” denen bir kalıba sokuyor. Kendimize ait hiçbir özelliğimizi “bana” bırakmıyor; “biz” denen üst bir kalıp ile sarmalayıp bizi esir alıyor.
 
Peki, gerçekten bir “biz” var mı? “Ben”i bana rağmen saran, sarmakla kalmayıp ablukasına alan o “biz”in neresinde “ben” oluyorum, olabiliyor muyum? Yoksa “öteki” olarak hep “sevmediği için terk etmesi gereken” mi oluyorum…
 
“Milliyetçilik düşmansız yürütülecek bir iş değildir” diyor Candansayar ve ekliyor: Peki, milliyetçiler neden dönüp dolaşıp önce LGBT’lere saldırıyor?
 
O bizim mükemmel toplumumuzu çürüten çokça iç düşman yaratmaktan geri durmayan iktidar, ardından toplumu o mikroplardan arındırmaya girişiyor. “Suçluları”, “fahişeleri”, “sapıkları” sağlıklı, güçlü ve iyi bireyler karşısında ayıklamak istiyor. Bu iyilerin “erkek”, “güçlü”, “sağlıklı” ve soyu devam ettirecek bireyler olduğunu biliyoruz! Ötekiyi kurma ve öteki üzerinden kendini tanımlama pratiklerinin ezilenler arasında da iktidar kurabildiğini ekleyelim…
 
“Esas oğlan her zaman Türk, Sünni, Müslüman ve heteroseksüel”
 
Kaos GL Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melek Göregenli ise esas oğlanların her zaman Türk, Sünni, Müslüman ve Heteroskesüel olduğuna dikkat çekiyor.
 
Homofobik olmayan bir milliyetçiliğin söz konusu bile olamayacağını belirten Göregenli, nefret siyasetlerinin yeşerdiği iklimi işaret ediyor: Milliyetçilik, ırkçılık, anti-semitizm, otoriterlik vb. bütün nefret siyasetleri genel bir muhafazakârlık ikliminde yeşerir ve bu iklim esasen homofobiden beslenir, genel olarak bütün beden kontrolüne dayalı siyasetlerden güç alır.
 
“Milliyetçiliğin Kapadığı Kapılar Nelerin Üstünü Örter?”
 
Milliyetçiler neden dönüp dolaşıp önce LGBT’lere saldırıyor…
Ezilenler arasındaki iktidar ilişkileri neden ve nasıl tezahür ediyor…
Homofobi ve transfobi karşıtı pratiklerde tezahür eden milliyetçililiğin çerçevelediği LGBT varoluşların kaygısı ne ola ki…
Milliyetçiliğe karşı Da mücadele etmeden homofobi ve transfobi karşıtı mücadele neden başarılı olamaz…
 
Gelecek sayımızın dosyasında elbette milliyetçilik karşıtı politikaların homofobi ile yüzleşme hallerini de tartışmaya açmak istiyoruz…
 
Peki sizce milliyetçiliğin kapadığı kapılar nelerin üstünü örtüyor…
 
İki ayda bir yayınlanan Kaos GL Dergisi, “dosya” ve dosya dışı bölümlerine her türlü katkıya açık. Yazılı ve görsel katkıları editor@kaosgl.org adresine 5 Şubat’a kadar gönderebilirsiniz. 

Etiketler: yaşam
İstihdam