16/10/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL bu yılki forumlarının ikincisini ‘Yoksulluk’ başlığı altında gerçekleştirdi. Foruma çalışmalarını ‘Yoksulluk’ üzerine yapan Zafer Yılmaz ve Cahide Sarı katıldı.

Kaos GL Ekim Ayı Forumunda ‘Yoksulluk’ Tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Akademik çalışmalarını “Yoksulluk” üzerine yapan Zafer Yılmaz ve Cahide Sarı’nın katıldığı Forum, 14 Ekim Pazar günü, Kaos Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
 
Ankara Üniversitesinden Zafer Yılmaz’ın Yoksulluk Araştırmaları,  Sayısallaştırma ve Devlet İktidarının İnşası üzerine yaptığı sunumda yoksulluğun ele alınış biçimlerine zamanla nasıl dönüşüme uğradığını aktardı;
 
1.dönem olarak adlandırılan 16.yy dünyasında daha çok ahlaki bir sorun olarak ele alınan yoksulluk siyasal iktisadın kuruluşuyla beraber dönüşüme uğruyor 2. Dönem olarak adlandırılan bu dönemse yoksulluğun bir yönetme sorunu olduğu ortadan kaldırmak için ülkelerde büyük sıhhiye hareketleri başlıyor. 20.yy la beraber bir ekonomik sorunsal olarak ele alınan yoksullukta, yoksulluk sınırı kavramı oldukça belirleyici bir kavram haline geliyor. Ortalama insan kavramı, ortalama insan ihtiyaçları üzerinden belirlenen bu sınır eğrinin iki yanında kalanların iktidar tarafından yok sayılmasıyla beraber daha da yoksullaşıyor.
 
Cahide Sarı da Toplumsal Cinsiyet ve Yoksulluk üzerine yaptığı sunumda öncesinde toplumsal sorunlara karşı toplumsal çözümler üretilmeli mantığıyla bakılırken artık sürecin yaşanan yoksulluklara yoksunluklara tek tek sorunlarmış gözüyle bakıldığı ve dolayısıyla yoksulluğun sorumluluğunun bireylere yüklendiğini dile getirdi.  Yoksulluk türleri ayrıştırmak farklılıklar üzerinden politika yapmaktan ziyade hem farklı hem ortağız üzerinden örülecek bir ağın daha yaratıcı ve etkili olacağını dile getirdi.
 
Sunumların ardından gerçekleşen tartışma kısmındaysa  Lgbt bireylerin maruz bırakıldıkları yoksulluk buna direniş metotları üzerine konuşuldu.
 
Önümüzdeki Ayın forumu “Hapishane/Ceza”
Ayrıntılı bilgi için;
Aylime Aslı Demir
0312 230 0358

Etiketler: yaşam
İstihdam