01/04/2015 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL Derneği, Nisan ayında Ankara’da vicdanî ret ve edebiyat söyleşilerinden işaret dili atölyesi ve sağlık paneline birbirinden farklı etkinliklere davet ediyor.

Kaos GL Derneği, Nisan ayında Ankara'da vicdanî ret ve edebiyat söyleşilerinden işaret dili atölyesi ve sağlık paneline birbirinden farklı etkinliklere davet ediyor.
İşte Kaos GL Derneği’nin Nisan 2015 etkinlik takvimi:
1 Nisan Çarşamba, 18:30
Sanat ve Heteroseksizm Söyleşileri: Toplumsal Cinsiyet ve Edebiyat
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
Kaos GL Derneği, “Sanat ve Heteroseksizm” söyleşilerinde bu ay Prof. Dr. Güzin Yamaner ve Yrd. Doç. Dr. Jale Özata Dirlikyapan ile toplumsal cinsiyet ve edebiyata odaklanacak. 10. Kadın Kadına Öykü Yarışması koordinasyon grubunun gerçekleştireceği söyleşinin konukları Prof. Dr. Güzin Yamaner ve Yrd. Doç. Dr. Jale Özata Dirlikyapan olacak.
3 Nisan Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: Queer-Oluş: Deleuze ve Guattari
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yürütücülüğünde gerçekleşen Queer Teori derslerinde Nisan ayının ilk konusu Queer-Oluş: Deleuze ve Guattari. Dr. Zafer Aracagök’ ün katılımı ile gerçekleşecek derste, Deleuze ve Guattari’nin oluş felsefesinin ayrıntıları kuantum kuramıyla harmanlanacak. Üstü sürekli örtülmeye çalışılan "karar-verilemezlik" olgusunun düşünürlerin felsefesini nasıl bir "queer-oluş"a açabileceği irdelenecek.
3 Nisan Cuma, 18:30
Film Gösterimi: Otel
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleşen film gösterimlerinde bu ay ilk olarak Lisa Langseth’in Otel adlı filmi yer alacak.
Filmin konusu şöyle: Erika’nın çok iyi bir işi, bir sürü arkadaşı ve düzenli bir ilişkisi vardır. Ama bir gün her şey yıkılıverir. Bu mükemmel hayat ona artık hiçbir şey ifade etmemektedir. Kontrol edebildiği bütün duyguları bir anda kontrolden çıkmıştır. Grup terapisine gitmeye başlar ve orada çeşit çeşit travma sahibi insanla karşılaşır. Grup bir gün “Neden iyi hissetmemize izin verilmiyor?” sorusunu kendine soruverir ve onları kimsenin tanımadığı bir yere gitme kararı alır. Gittikleri yerde herkes istediği karaktere bürünür ve yepyeni kimlikleriyle otellere yerleşir.
5 Nisan Pazar, 14:00
LGBT Ruh Sağlığı Atölyesi
Kaos GL Derneği, Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte ruh sağlığı alanında çalışanlara yönelik atölyeler düzenliyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili başvurularda verilmesi gereken hizmetin ele alındığı atölyelerde bu ay Yrd. Doç. Dr. Koray Başar ile trans kimlik gelişimi ve trans geçiş süreci işlenecek.
7 Nisan Salı
Gökkuşağı Aile Grubu Aylık Toplantısı
Ankara’da LGBT’lerin aileleri, her ayın ilk Salı günü buluşup kendi yaşadıkları süreçleri paylaşıyor. Toplantıya katılmak için evren@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilir, 537 461 88 08 numaralı Gökkuşağı Aile Hattı’nı arayabilirsiniz.
8 Nisan Çarşamba, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: Queer Sanat
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yürütücülüğünde gerçekleşen Queer Teori derslerinde Nisan ayının ikinci haftasında Rahmi Öğdül ile queer sanat konusu işlenecek.
8 Nisan Çarşamba, 18:30
Söyleşi: “Vicdanî Ret ve Kadınlar”
Redaksiyon Dergi Atölyesi
Gazeteci Atlas Arslan’ın hazırladığı, 21 vicdanî retçi kadınla yapılan röportajlardan oluşan “Kişer Pari Mama - Kadınlar Savaşı Reddediyor” kitabı raflarda yerini aldı. Kitapta Arslan “kadınlar savaşın neresinde?”, “militarizm kadınların yaşamını nasıl etkiliyor?”, “kadınlar neden vicdani reddini açıklar?” gibi soruları tartışmaya açıyor”. Etkinliği 10. Kadın Kadına Öykü Yarışması koordinasyon grubu düzenliyor.
9 Nisan Perşembe, 11:00 – 13:00
İşaret Dili Atölyesi
Kaos Kültür Merkezi
Kaos GL Derneği’nin LGBTİ derneklerinde çalışanlara, gönüllere, stajyerlere ve danışma hizmeti veren uzmanlara yönelik gerçekleştirdiği atölyede işaret dili öğrenilecek.
10 Nisan Cuma, 18:30
Film Gösterimi: The 100 - Pencereye tırmanıp yok olan 100 yaşındaki adam
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleşen film gösterimlerinde Felix Herngren’in The 100 adlı komedi filmi seyircilerle buluşacak.
Filmin konusu şöyle: 100 yaşındaki Allan Karlsson pencereye tırmanır ve yok olur. Sonra da birkaç cinayet ve para dolu bir bavulun da içinde olduğu bir maceraya karışır. Bütün bir ülke nefesini tutup bu olayı takip etmeye başlar, ama Allan Karlsson bu tarz maceralara önceden fazlasıyla alışıktır.
15 Nisan Çarşamba, 18:30
Kadın Yazarlık Atölyeleri
Veganka
Kaos GL Kadın Yazarlık Atölyesi, 2014- 2015 döneminde “beden” temasıyla gerçekleştirdiği atölyelerine Nisan ayında “Beden ve Güven” çalışarak devam edecek. Veganka’da gerçekleşecek yaratıcı drama atölyesinde kadın yazarlar kendilerine ve birbirlerine güvenmek üzerine beden çalışmaları gerçekleştirecekler.
16 Nisan Perşembe, 11:00 – 13:00
İşaret Dili Atölyesi
Kaos Kültür Merkezi
Kaos GL Derneği’nin LGBTİ derneklerinde çalışanlara, gönüllere, stajyerlere ve danışma hizmeti veren uzmanlara yönelik gerçekleştirdiği atölyede işaret dili öğrenilecek.
17 Nisan Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: Queer Tarih
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yürütücülüğünde gerçekleşen Queer Teori derslerinde Nisan ayınınüçüncü haftasında Ar. Gör. Ezgi Sarıtaş ile queer tarih konuşulacak.
Queer tartışmalar çerçevesinde modern/modern öncesi, Doğu/Batı ikiliklerini nasıl sorunsallaştırabiliriz? Gey, lezbiyen, heteroseksüel gibi belirli bir tarihsel döneme ve coğrafyaya ait kavramları kullanarak tarihsel bir sorgulama yapabilir miyiz? Bu kavramlar farklı dönemlerdeki arzuları, duygusal yakınlıkları, cinsel pratikleri anlamamız için ne kadar kullanışlı? Hem günümüzdeki, hem de geçmişteki erotik anlamları ve ilişkileri anlayabilmek için kullandığımız kuramsal çerçeve ve kavramsal set, normal/norm dışı, eylem/kimlik gibi yeni karşıtlıkların düşünüşün merkezine yerleşmesine mi neden oluyor? Queer kuram, şimdiyi ve geçmişi, tarihin ve tarihselliğin kendisini sorunsallaştırmayı sağlayacak ne gibi imkânlar sunuyor? Derste bu soruları merkeze alan bir tartışma yürütülecek.
17 Nisan Cuma, 18:30
Film Gösterimi: Belleville Baby
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleşen film gösterimlerindeİsveç 2015 film seçkisindenMia Engberg’in Belleville Baby filmi seyircilerle buluşacak.
Filmin konusu şöyle:Geçmişten kalan bir adam film yönetmenini arar ve ona yıllarını hapiste geçirdiğini söyler. Yönetmen, onunla Paris’te geçirdikleri ilkbaharı, sokak gösterilerini, Vespa arabasını ve ona hediye ettiği kediyi hatırlar. Ayrıca adamın birdenbire ortadan yok oluşunu da... Zaman, anılar ve zamanda yok olup gidenler üzerine bir film.
18 Nisan Cumartesi, 14:30-16:30
Eşcinsel Biseksüel Trans Kadın Sağlık Paneli
Türk Tabipler Birliği
Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin düzenlediği panelde Türk Tabipler Birliğinden Dr. Filiz Ak, eşcinsel biseksüel trans kadınların sağlık alanında yaşadığı sorunlara yönelik yaptığı çalışma üzerinden bir sunum gerçekleştirecek. Ardından katılımcılarla sağlık alanında maruz kalınan sorunlar, sağlık hizmetlerine erişimde karşılaşılan engeller, mekanizmaların yeterliliği ve çözüm yolları üzerine birlikte söyleşi yapılacak. Panel kadınlara açık gerçekleştirilecek.
19 Nisan Pazar, 15:00
Ankara Vegan/Vejetaryen Buluşması
Veganka
Ankara’daki vegan/vejateryenlerin bir araya geleceği buluşmada katılımcılar kendi vegan ve vejetaryen olma süreçlerini, gündelik yaşamda hangi sorunlarla karşılaştıklarını, nasıl çözümler ürettiklerini paylaşacaklar.
22 Nisan Çarşamba, 18:30
Kadın Yazarlık Atölyeleri
Veganka
“Beden Ve Güven” temalı Kadın Yazarlık Atölyesi kapsamında vendo öz savunma atölyesi gerçekleştirecek.
23 Nisan Perşembe, 11.00 – 13.00
İşaret Dili Atölyesi
Kaos Kültür Merkezi
Kaos GL Derneği’nin LGBTİ derneklerinde çalışanlara, gönüllere, stajyerlere ve danışma hizmeti veren uzmanlara yönelik gerçekleştirdiği atölyede işaret dili öğrenilecek.
24 Nisan Cuma, 14:30-17:30
Queer Teori Dersi: Queer Sinema
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, SBF
Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yürütücülüğünde gerçekleşen Queer Teori derslerinde Nisan ayının son haftasında Dr. Esen Kunt ile queer sinema konuşulacak.
Derste örnekler üzerinden karşılaştırmalı olarak heteronormatif düzenin eleştirel izleri queer sinema üzerinden irdelenecek.
24 Nisan Cuma, 18:30
Film Gösterimi: İsveç Gökkuşağı Kısa Film Seçkisi
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi
Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleşen film gösterimlerinde2015 İsveç gökkuşağı kısa film seçkisi seyircilerle buluşacak.
Fimler ve konuları şöyle:
Idam, Jenifer Malmqvist, 2013: İranlı eşcinsellerin insanlık dışı idam cezasına çarptırılması üzerine bu konuda yapılmış en çarpıcı filmlerden biri.
Barış Konuşması, Jenifer Malmqvist, 2011: Birbirini seven iki arkadaştan biri ile annesi arasındaki gerilimin çocukça bir savaş oyunu eşliğinde anlatılması.
Doğum Günü, Jenifer Malmqvist, 2010: Evlatlık edinme hakkı olmayan lezbiyen bir çiftin suni döllenme yoluyla ikinci çocuklarına sahip olma isteğinin mutlu başlayıp trajik devam eden hikâyesi.
Çocuk Oyunu, Anna Österlund Nolskog, 2013: Yakın arkadaş ergenlerin cinselliği keşif oyunları belki de cinsel eğilimlerini keşif oyunlarıdır.
Yan Komşudan Mektuplar, Sascha Fühlscher, 2012: Yeni taşınan komşu kıza kötü bir şaka yaparken cinsel eğilimini keşfeden Lilja’nın hikâyesi.
Ladyboy, David Sandberg, Claes Lundin, 2012: Taylandlı bir trans seks işçisinin hayatı üzerine kısa bir belgesel.
Kaykay, Jens Choong, 2013: Küçük bir İsveç şehrinde grafiti yaparak zaman geçiren kaykaycı iki eşcinsel gencin arkadaşlık öyküsü.
25 Nisan Cumartesi, 14:00 – 19:00
1 Mayıs Gökkuşağı Çağrı Standı
Konur Sokak
Konur Sokakta açılacak standda 1 Mayıs çağrı bildirileri, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma programı ve yayınlar yer alacak. Ayrıca sokak performansları gerçekleştirilecek.
26 Mart Cumartesi, 11:00-15:00
Homofobi ve Transfobi Karşıtı Kahvaltı – 1 Mayıs Hazırlık Atölyesi
Telvin Kafe
Homofobi ve transfobi karşıtlarının bir araya geleceği kahvaltının ardından 1 Mayıs eylemi için hazırlıklar konuşulacak. Döviz, slogan, performans atölyeleri yapılacak.
Kahvaltı ücreti: 5 TL
Kahvaltıya katılmak için 22 Nisan’a kadar kkm@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
27 - 28 Nisan, 14:00 – 18:00
Üniversite Çağrı Standları
1 Mayıs yürüyüşü ve 17 Mayıs homofobi-transfobi karşıtı yürüyüşe çağrı yapmak için Ankara’daki üniversitelerde eş zamanlı olarak gökkuşağı stantları açılacak. Standlardan Kaos GL yayınlarını ve Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma programını alabilirsiniz.
29 Nisan Çarşamba, 18:30
Kadın Yazarlık Atölyeleri
Kaos Kültür Merkezi
Kadın yazarlar beden ve güven konusunda kaleme aldıkları öykülerini paylaşacak ve değerlendirecekler.
30 Nisan Perşembe, 11.00 – 13.00
İşaret Dili Atölyesi
Kaos Kültür Merkezi
Kaos GL Derneği’nin LGBTİ derneklerinde çalışanlara, gönüllere, stajyerlere ve danışma hizmeti veren uzmanlara yönelik gerçekleştirdiği atölyede işaret dili öğrenilecek.
Etkinlikler hakkında bilgi ve iletişim için kkm@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Etiketler: yaşam