15/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sözlük'te bugün "toplumsal cinsiyet" var.

Kaos GL Sözlük: Toplumsal Cinsiyet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşüründen her gün bir kavram Kaos GL Sözlüğü ile yayımda!

“Heteronormativite ne demek”, “çok terimsel konuşuyorsun”, “LGBTİ+ ne demek bilmeyenler var”… Bu yakınmalara bir son vermeye geldik. Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşürü güncellendi ve güncellenen bu broşürden her gün bir kavram artık kaosGL.org’da yayımda.

Bugün "toplumsal cinsiyet" terimini açıklıyoruz:

Gender kelimesinin karşılığı olarak Türkçe literatürde kullanılmaktadır. Farklı kültürlerde, farklı coğrafyalarda ve farklı tarihsel zamanlarda kadınlara ve erkeklere toplumsal olarak yüklenen roller ve sorumluluklar bütününü ifade eder. Toplumsal cinsiyet kavramı; kadın ve erkeğin toplum içindeki farklı rollerini, sosyal konumlarını, ekonomik ve politik güçlerini yansıtır ve aynı zamanda tüm bunları etkiler.

Toplumsal cinsiyet kavramına görünürlük kazandıran 1970’lerde kadınlık ve erkekliğin toplumsal anlamlarını tartışan feministler olmuştur. Ayrıca, toplumsal cinsiyet, toplumsal önyargı haline gelmiş iki sabit toplumsal cinsiyet kimliği düşüncesinin ötesine geçerek diğer cinsiyetleri ve cinsiyet kimliklerini de içeren bir kavramsallaştırmadır. Çoğu zaman kamusal ve özel hayatın hemen her alanında görülen toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri varsayımlar üzerinden “biyolojik cinsiyet farklılıkları” ile temellendirilir. Ancak ataer- 16 kil sistem eleştirisi, eşitsizliğin toplumsal olarak inşa edildiğini, toplumsal süreçlerle değiştirilebileceğini ve değiştirilmesi gerektiğini vurgular.


Etiketler: yaşam
İstihdam