25/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sözlük'te bugün "trans" var.

Kaos GL Sözlük: Trans Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşüründen her gün bir kavram Kaos GL Sözlüğü ile yayımda!

“Heteronormativite ne demek”, “çok terimsel konuşuyorsun”, “LGBTİ+ ne demek bilmeyenler var”… Bu yakınmalara bir son vermeye geldik. Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşürü güncellendi ve güncellenen bu broşürden her gün bir kavram artık kaosGL.org’da yayımda.

Bugün “Trans” terimini açıklıyoruz:

Cinsiyeti ve/veya cinsiyet kimliği, doğumda atanan ve varsayılan cinsiyetle uyumlu olmayan kişilerin tümünü ifade eder. Şemsiye bir terim olarak da kullanılır.

Kişilere doğumda atanan cinsiyet, bir atama olması ve aslında kişinin kendi iradesini ve hayatını yansıtmaması dolayısıyla birçok durumda doğru olmayabilir. Doğduğunda kendisine “erkek” cinsiyeti atanan ancak kendisi kadın olan kişilere trans kadın, “kadın” cinsiyeti atanan ancak kendisi erkek olan kişilere trans erkek denir. Trans bir cinsiyet kimliğidir ve kişiler kendilerini sadece cinsiyetleri olan ve atanmış cinsiyetle alakası olmayan, beyanlarıyla belirlenen cinsiyet ile tanımlayabilir ve cinsiyet kimliğine ilişkin bir beyanı olmayabilir de.

Trans kelimesi herhangi bir cerrahi operasyonu şart kılmaz ancak birçok trans kadın, trans erkek ve trans kişi cinsiyetlerine ilişkin uyum ve/veya geçiş süreci yürütebilir, çeşitli tıbbi ve cerrahi süreçlerden geçmek isteyebilir. Trans terimi cinsiyet kimliği ile ilgili olup, herhangi bir cinsel yönelimi işaret etmez. Trans kişiler heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel yönelimlere sahip olabildikleri gibi, bu cinsel yönelimlerin kendilerine yetmediğini veya uymadığını da düşünebilirler.

Gelişen ve değişen terminoloji ışığında güncellenen broşüre de buradan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: yaşam
İstihdam