15/04/2013 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Yasemin Öz, IGLHRC’nin her yıl verdiği Felipa de Souza ödülüne layık görüldü.

Kaos GL’den Yasemin Öz Felipa de Souza Ödülünü Kazandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Yasemin Öz, Uluslarlarası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu IGLHRC’nin her yıl verdiği Felipa de Souza ödülüne layık görüldü.
 
“Ödülü Hepimiz Adına Alıyorum”
90′ların ortalarından itibaren LGBT hareket içerisinde mücadelesine başlamış ve aynı zamanda cinsiyet ayrımcılığına karşı savunuculuk yapan feminist oluşumlara da destek veren Öz, ödülle ilgili duygularını şu sözlerle dile getirdi:
 
"Bence LGBT hakları için çalışan her aktivist bulunduğu yerde dünyaya çok şey katıyor. Bu nedenle içlerinden herhangi birinin seçilip ödüllendirilmesini doğru bulmuyorum. Ancak eşcinsellik ve translık hep olumsuz anılan özellikler olduğu için, bu olumsuzlamayı tersine çevirip ödüllendirmek de bir başka açıdan bana önemli geliyor. Bu ödülün bu sene Türkiyeli bir lezbiyen feministe verilmesi ise sembolik anlamda bana çok anlamlı geliyor. Ben ödülün bana verildiğini hissetmiyorum. Bu ödül, başta Kaos GL olmak üzere Türkiyeli LGBT’lerin azimli mücadeleleri için veriliyor diye düşünüyorum. Bu mücadelenin dünyada bir kez daha görünür olması ve başkalarına da umut vermesi açısından da ödülün anlamlı olduğunu düşünüyorum. Ödülü kendi adıma değil, bizlere umut, ilham ve cesaret veren dünyanın dört bir yanındaki tüm LGBT aktivistleri adına alacağım."
 
Yasemin Öz, 18 yılı aşkın bir süredir içinde bulunduğu LGBT hak mücadelesi içerisinde birçok önemli hukuki rapor ve belgenin oluşturulmasında ve hak ihlallerinin kayıt altına alınmasında önemli rol oynadı. Öz, aynı zamanda Pınar Selek’e Adalet kampanyasının yürütücülüğünde ve sözcülüğünde de görev alan isimlerden biri. Kendisi halen aktif bir şekilde feminist ve LGBT örgütlerine desteğini sürdürüyor.
 
Yasemin Öz’ün yanı sıra IGHRLC’nin 2013 İnsan Hakları Ödülleri kapsamında Binnaz Toprak “Açık Sözlülük”, Dorothy Sander ise “Özel Takdir” ödülü almaya hak kazandı. Ödül töreni 13 Mayıs'ta ABD'nin New York kentinde düzenlenecek.
 
16. Yüzyılda Yaşanan Zulmün Anısına

İnsan Hakları Ödülleri, 1994 yılından beri LGBT insan hakları çalışmalarındaki cesareti artırmak ve bu alandaki aktivizmin önemini vurgulamak amacıyla verilmektedir. Ödüle ismini veren Felipa de Souza, 16. Yüzyılda Brezilya’da kadınlarla yaşadığı lezbiyen ilişkilerden ötürü Engizisyonu tarafından işkenceye uğramıştır. 


Etiketler: yaşam
İstihdam