10/01/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, 2010 yılında Yerel Muhabir Ağı ve İnsan Hakları eğitimlerine devam ederken, danışma, hukuk, mülteci, akademi, cinsel sağlık gibi alanlarda da LGBT bireylere destek oldu.

Kaos GL’nin 2010 Yılı Danışma, Eğitim ve Toplantıları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, 2010 yılında Yerel Muhabir Ağı ve İnsan Hakları eğitimlerine devam ederken, danışma, hukuk, mülteci, akademi, cinsel sağlık gibi alanlarda da LGBT bireylere destek oldu.

Yerel Muhabir Ağı Eğitimleri
Kaos GL Dergisinin ve kaosgl.org’u güçlendirmek amacıyla oluşturulan Yerel Muhabir Eğitimlerine 2010 yılında da devam ettik. Van’daki eğitimle birlikte 9. Yerel Muhabir Ağı Eğitimi gerçekleştirildi. Ankara, İstanbul, İzmir ve Van’da gerçekleşen muhabir eğitimlerine gazeteci İrfan Aktan eğitmen olarak katıldı. 60’a yakın homofobi ve transfobi karşıtının katıldığı eğitimlere 2011 yılında da devam edeceğiz.
 
Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler 2010 Yılında 3 Kez bir araya geldiler!
İlk kez 23-24 Nisan 2010 tarihinde “Kaos GL Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır Komisyonu”nun ev sahipliğinde bir araya gelen homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler iki gün boyunca sorunlarını tartıştılar. 5. Homofobi Karşıtı Buluşma haftasında bir araya gelen Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler, 2011 yılı Homofobi Karşıtı Buluşmayı planlamak için 11-12 Aralık 2010’da üçüncü kez bir araya geldiler.
 
Erkeklik Söyleşileri
Hevjin LGBT Oluşumu ile birlikte Heinrich Böll Derneğinin destekleriyle, 18 etkinlik Diyarbakır ve Ankara’da gerçekleştirildi.
Erkekliğin Gölgesi Programı kapsamında, Serpil Sancar, Yıldırım Türker, Umut Tümay Arslan, Yeliz Kızılarslan, Aksu Bora, Elif Dumanlı, Tanıl Bora, Ali Erol, Cihan Hüroğlu, Fırat Söyle, Nevin Öztop, Umut Güner, Berk İnan Berkant, Fatih Özgüven, Yaşar Çabuklu, Nevin Öztop’un yazıları Türkçe-Kürtçe olarak kitaplaştırıldı.
 
BMMYK Çalışanlarına Yönelik İnsan Hakları Eğitimi
Birleşmiş Milletler Mültecilik Yüksek Komiserliği (BMMYK) çalışanlarına yönelik insan hakları eğitimi gerçekleştirdik. Melek Göregenli, Hayriye Kara, Umut Güner, Nevin Öztop, Seçin Tuncel, Semih Varol’un Kaos GL adına eğitmen olarak katıldığı eğitim sonrasında Esmeray’ın Cadının Bohçası stand-up’ını izledik. 80’e yakın BMMYK çalışanına yönelik eğitimlerimize 2011 yılında da devam edeceğiz.
 
Kampüs Buluşmaları
Olof Palme Center desteğiyle RFSL ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında Ege Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi’nde kampus buluşmaları kapsamında gençlerle bir araya geldik. Bu toplantılarda Kaos GL yayınları dağıttık.
Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 2010 yılında kampus etkinliklerine devam ettik ve toplam 30’a yakın kampüste homofobi karşıtı etkinlikler düzenledik.
 
Kaos GL Swot Değerlendirmesi
Kaos GL’nin çalışmalarını değerlendirmek amacıyla 2010 yazında Kaos GL çalışanları, gönüllüleri ve üyeleri olarak bir araya geldik. Bir aylık yoğun bir çalışma sonrasında Kaos GL’nin farklı alanlarda çalışmalarını değerlendirdik ve ileriye dönük olarak 3 yıllık bir çalışma programı hazırladık. Bu aktivite, COC - Kaos GL - Lambdaistanbul’un birlikte yürüttüğü Türkiye’de LGBT Hareketin güçlendirilmesi projesi kapsamında gerçekleştirildi.
 
İnsan Hakları Eğitimi Modülünün Oluşturulması Toplantısı
Kaos GL İnsan Hakları Eğitimlerine bir standart getirilmesi için 2010 temmuzunda bir araya geldik. Bu aktivite, Coc-Kaos GL ve Lambdaistanbul’un birlikte yürüttüğü Türkiye’de LGBT Hareketin güçlendirilmesi projesi kapsamında gerçekleştirildi. Melek Göregenli’nin destekleriyle insan hakları eğitimlerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. 2011 yılında insan hakları eğitimlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
 
Kaos GL Ekibine Yönelik Oryantasyon Eğitimi
Kaos GL çalışanlarına ve gönüllülerine yönelik bir iç eğitim olarak Temmuz 2010’da bir araya geldik. İzmir- Seferihisar’da üç gün süren eğitimde Kaos GL danışmanlık faaliyetleri ve insan hakları eğitimlerini gözden geçirme fırsatı bulduk. Bu aktivite, COC - Kaos GL - Lambdaistanbul’un birlikte yürüttüğü Türkiye’de LGBT Hareketin güçlendirilmesi projesi kapsamında gerçekleştirildi.
 
Eğitim-Sen Ankara Şubelerine Yönelik İnsan Hakları Eğitimi
Eğitim-Sen Ankara Şubelerine yönelik homofobi ve ayrımcılık temalı insan hakları eğitimini Fredirich Ebert Vakfının destekleriyle gerçekleştirdik. 2011 yılında öğretmenlere yönelik insan hakları eğitimlerimiz devam edecek.
 
Eğitim-Sen’li Rehber Öğretmenlere Yönelik İnsan Hakları Eğitimi
LGBT öğrencilerin eğitim sürecinde önemli bir role sahip olan Rehber öğretmenlere yönelik, Eğitim-Sen Ankara Şubelerindeki Rehber öğretmenlerin katılımı ile insan hakları eğitimi gerçekleştirdik.
 
Mültecilere Destek Çalışmaları
LGBT Mültecilere 2010 yılı içinde destek vermeye devam ettik. Kayseri, Isparta, Nevşehir, Niğde, Eskişehir’de LGBT mültecilerle bir araya geldik. Sorunlarını tespit ederek yasal destek verildi. 2010 yılı içinde LGBT mültecilere yönelik 200 danışmanlık verildi. Aynı zamanda Boyner ile iletişime geçtik. Mültecilere giyecek yardımı sağlandı. Sosyal sorumluluk programı kapsamında Boyner mültecilere destek vermeye devam edecek.
 
Hukuk Hattı
Kaos GL gönüllü avukatlarının destekleriyle yürütülen hukuk hattı kapsamında 2010 yılında 14 kişiye hukuk desteği verildi.
 
Danışma Hattı
danisma@kaosgl.org ve Kaos GL sabit hatlarından 2010 yılında 264 kişiye danışmanlık verildi. Açılma problemleri, askerlik, cinsel sağlık, çalışma hakkı, eğitim hakkı öncelikli olmak üzere farklı alanlarda LGBT bireylere ve yakınlarına danışmanlık verildi.
 
Hiv-Aids Danışmanlığı
Pozitif Yaşam Derneği ile birlikte Amfar Fonunun destekleriyle birlikte Erkek Erkeğe çalışması yürütüldü. Erkek Erkeğe projesi kapsamında Ankara’da ve İstanbul’da erkeklerle seks yapan erkeklere hiv-aids konusunda bilgilendirme faaliyetleri yürütüldü. Kasım-Aralık 2010 Kaos GL dergisinde bilgilendirme materyalleri dağıtıldı.
Pozitif Yaşam Derneği ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmaya sosyal sorumluluk projeleri kapsamında OK ve Fiesta firmaları destek oldu.
Hiv-aids danışmanlık faaliyetleri kapsamında, 2010 yılında 5500 adet kondom, 20.000 adet kayganlaştırıcı ve 3000 yakın bilgilendirme materyali dağıtıldı.
 
Akademik Çalışmalara Destek
Kaos GL çalışmaları kapsamında, Akademik çalışma önerisiyle Derneğimize başvuran 53 kişiye, LGBT, homofobi ve transfobi konularında danışmanlık verildi. Bu alanda çalışmak isteyen öğrenci ve akademisyenlere kaynak desteği verildi.
 
İnsan Hakları İzleme ve Raporlama Çalışmaları
Kaos GL LGBT Bireylerin İnsan Haklarını 2010 yılında da izleme ve raporlamaya devam etti. Nefret Suçları, nefret söylemi, LGBT bireylerin yaşam hakkı ihlalleri, eğitim hakkı, çalışma hakkı, sağlığa erişim hakkı, mal ve hizmetlere erişim, barınma alanında insan hakları ihlallerini izlemeye ve raporlama devam ettik. 2010 yılı raporunu 2011 yılının ilk aylarında yayınlayacağız.
İzleme faaliyetlerimiz kapsamında, LGBT örgütler, insan hakları örgütleri ve feminist örgütlerle birlikte basın açıklamaları, eylemler gerçekleştirdik.
 
Kadın Kadına Öykü Yarışması
2010 yılında da Kadın Kadına Öykü Yarışmasını Kaos Kadın düzenledi. “Bir Kadın Sevdim” temasıyla gerçekleştirildi. Kadın Kadına Öykü Yarışması ödül töreni Homofobi Karşıtı Buluşma Final etkinlikleri kapsamında Ankara’da gerçekleştirildi.
 
Bu Senenin ILGCN Ödülü Kaos GL Dergisi’ne
1992 yılında Paris’teki ILGA Dünya Konferansında kurulan ve şu an merkezi İsveç’te yer alan ILGCN (The International Lesbian and Gay Cultrual Network) her sene verdiği ILGCN ödülünü bu sene Kaos GL’ye layık gördü. Ödül töreni, 6. Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında gerçekleşecek.
 
Norveç’in verdiği En Başarılı Lezbiyen Ödülü de Kaos GL’de
Norveç’in verdiği En Başarılı Lezbiyen Ödülü alan Annette Trettebergstuen ödülünü Kaos GL Derneğine bağışladı. Homofobi Karşıtı Buluşma’nın başından bu yana her buluşmaya katılarak bize destek olan Annette’ye bir kez daha teşekkür ediyoruz.
 
2010’un Radyo Programları
İsviçre Lozan’da yayın yapan Radyo Lora 2010’da programlarına Kaos GL etkinliklerini taşıdı. Radyo Lora’dan Ayşe’nin katkılarıyla 1 Mayıs, Homofobi Karşıtı Buluşma, Aşkın L Hali gibi LGBT hareketin gündemine ilişkin konularda Radyo Lora’ya katıldık.
Açık Radyo’da Kadının Hikaye Halindeydik. Özlem Yalçınkaya’nın Ayşegül Altınay ile yayına hazırladığı Kadının Hikaye Hali isimli programa katıldık.
ODTU Radyo ve STGM’in birlikte hazırladığı Sivil Sesler isimli Radyo Programına katıldık, Homofobi Karşıtı Buluşma ve genel de LGBT Hakları üzerine yoğunlaştık.
 
İlgili Bağlantı:


Etiketler: yaşam
İstihdam