03/05/2021 | Yazar: Kaos GL

Başta LGBTİ+ basın emekçileri olmak üzere özgür basının, LGBTİ+’ları nesneleştirmeden haber yapan tüm meslektaşlarımızın, LGBTİ+’ları evrensel gazetecilik ilkelerine uygun olarak sayfalarına taşıyan basın kuruluşlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.

KaosGL.org’tan 3 Mayıs açıklaması: Basın, LGBTİ+’larla özgürleşecek! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Bugüne Türkiye’de medyanın özgür olmadığı, haberlerin sansürlendiği, gazetecilerin işlerini kaybettiği, polis şiddetine maruz bırakıldığı, gözaltı, tutuklama ve yargılamalarla karşılaştığı bir atmosferde giriyoruz.

LGBTİ+ basın emekçilerinin görünmezleştiğini, haber odalarında ayrımcılıkla karşılaştığını, işlerini kaybettiklerini biliyoruz. Yazılı basında çıkan LGBTİ+’larla ilgili haberlerin yarısından fazlasının LGBTİ+’ları hedef gösterdiğini raporladık. 2020 yılında yazılı basında nefret söylemi ve ayrımcı dil oranı yüzde 61’di. Medyadaki LGBTİ+ düşmanlığı siyasetle el ele ilerledi. Organize nefret kampanyaları yükselişe geçti. LGBTİ+’larla ilgili konularda en son mikrofon uzatılanlar LGBTİ+’lar ve örgütleriydi. RTÜK sansürleri de cabası…

Buna rağmen LGBTİ+’ları sayfalarına taşıyan basın organlarını, LGBTİ+’larla ilgili haberlerde LGBTİ+’ları nesne olarak görmeyen, haberin merkezine taşıyan gazetecileri de görüyoruz. Bu haberleri çoğaltmak özgür basını güçlendirecek ve 3 Mayıs’ı bir kutlama gününe dönüştürecektir.

KaosGL.org olarak LGBTİ+ haklarını görünür kılmak, LGBTİ+’ları merkeze çeken bir yayıncılık için senelerdir yayın hayatımızı baskı, sansür, siber saldırı ve tehditlere rağmen sürdürüyoruz. Bu yayın hayatımızda yanımızda olan, bize katkı sağlayan bütün muhabir, yazar ve çizerlerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlarız. Beraberken güçlüyüz!

Başta LGBTİ+ basın emekçileri olmak üzere özgür basının, LGBTİ+’ları nesneleştirmeden haber yapan tüm meslektaşlarımızın, LGBTİ+’ları evrensel gazetecilik ilkelerine uygun olarak sayfalarına taşıyan basın kuruluşlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun. Haber odalarından haberin kendisine, LGBTİ+’ların görünmeyen emeğini görünür kılmak, LGBTİ+ basın emekçilerinin haber odalarındaki eşitliğini sağlamak, LGBTİ+’ların hedef gösterilmesi veya kenar süsü muamelesi görmesine karşı LGBTİ+ haklarını merkeze çeken bir habercilik için mücadeleye devam! Basın, LGBTİ+’larla özgürleşecek!

KaosGL.org


Etiketler: medya
nefret