14/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da 4. Onur Yürüyüşü gerçekleşti Katılımcılar hükümete eşit evlilik çağırısı yaptı.

Karadağ eşit evlilik için yürüdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da 4. Onur Yürüyüşünü gerçekleştirildi. Katılımcılar hükümete eşit evlilik çağırısı yaptı.

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da Pazar günü düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde katılımcılar eşit hak talebiyle yürüdü. Eşit evlilik için çağrıda bulunan LGBTİ örgütleri, homofobi ve transfobi seviyesini azaltmak ve Karadağ'da bulunan LGBTI toplumu geliştirmeyi amaçlıyor.

"Diğerlerinden farklı değiliz"

Katılımcılar "Homofobi dört duvar içinde" ve “Her yerde özgürlük" pankartları ve gökkuşağı bayrakları taşıdı. Organizatörler Onur Yürüyüşlerinin Karadağ’da LGBT’lerin hakları için her yıl tekrar edecek bir olay haline getirmek istediklerini belirtti.

Yürüyüşü organize eden, Queer Karadağ, önceki iki yılda kullanılan rotayı değiştirdi. Organizatörler; Podgorica sokaklarından geçmenin esas olduğunu belirtti. Queer Karadağ’dan Daniel Kalezic: “Bugün biz tüm Karadağ’da diğerlerinden farklı olmadığımızı gösteriyoruz” dedi.

LGBT aktivisti Stevan Milovojevic ise: “Tüm LGBT yurttaşların Onur Yürüyüşü’ne katılımını umuyoruz. Sadece Podgorica’da değil, tüm şehirlerde Onur Yürüyüşleri arzu ediyoruz” dedi.

Yürüyüşte yüzlerce polis görev aldı

Onur Yürüyüşü başlangıçta 18 Ekim için planlanırken, Karadağ’da başlayan toplumsal olaylar nedeniyle askıya alındı. 2013 yılında şiddet olayları ile gölgelenen Karadağ Onur Yürüyüşü, bu yıl yoğun polis tedbirleri altında gerçekleşti.

Yüzlerce Çevik Kuvvet polisinin görev başında olduğu yürüyüş sırasınca, herhangi bir saldırı olayı yaşanmadı. Podgorica Şehir Merkezi yürüyüş sırasında trafiğe kapatıldı.

2013 yılındaki ilk Onur Yürüyüşünde çoğunluğu futbol holiganı olan 500’den fazla saldırgan, katılımcılara taşlar ve şişelerle saldırmıştı. Saldırılar sırasında 60 kişi gözaltına alınmış, 1’i ağır olmak üzere 20 polis memuru yaralanmıştı.

Vatandaşların %71'i eşcinselliği hastalık olarak nitelendiriyor

Diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi sosyal muhafazakar yapısı nedeniyle Karadağ’da da eşcinsellik hâlâ gündemde olmaya devam ediyor.

Karadağ’da yapılan araştırmalar Karadağ vatandaşlarının yüzde 71’inin eşcinselliği bir hastalık olarak nitelendirildiğini gösteriyor. Bu katılımcılar eşcinselliğin bir toplumsal tehdit olduğunu düşünüyor ve devletin bunu bastırması gerektiğini kabul ediyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam