28/10/2019 | Yazar: Kaos GL
Pembe Hayat Derneği’nin düzenlediği “Lubunyalar Karikatüre Neden İhtiyaç Duyar” atölyesinde Aslı Alpar konuştu.

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin dün (27 Ekim)
düzenlediği “Lubunyalar Karikatüre Neden İhtiyaç Duyar” atölyesinde Kaos GL Derneği’nden
Aslı Alpar konuştu.
Atölyede Alpar, karikatüre iktidarın dışarıda bıraktığı herkesin ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Bayan Yanı Dergisi'nden Bartu da atölyedeydi.
“Karikatüre, önyargıları yıkıyor mu, yenilerini mi inşa ediyor sorusu ile yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Yani karikatür cinsiyetçi, heteroseksist, ikili cinsiyete dayanan sisteme bir diğer deyişle iktidarın bir başka yüzüne de muhalif mi, sormak gerekir” diyen Alpar dünyada ve Türkiye’de karikatür örnekleriyle soruları tartıştırdı.
Cigi
Mizahın cinsiyetçi, homofobik, türcü olamayacağını belirten Alpar karikatürdeki erkeklik temsilinin kadın ve LGBTİ+ mücadelesi ile değişmeye başladığını, özellikle sosyal medya araçlarının aktivizm bağlamında kullanımıyla birlikte karikatürdeki hegemonik erkekliğin dönüştüğünü söyledi.
Zülal
Ayrımcılığı hicvetmek
Alpar, karikatür dergilerindeki homofobik, transfobik ve cinsiyetçi örnekleri göstererek şunları söyledi: “Mizah sadece karikatür dergilerinde yapılmıyor. Sosyal medya, sokaklar ve duvarlar ayrımcılığa uğrayanların ürettiği mizahı taşıyor. Cinsiyetçi, homofobik, transfobik komik anlayışını da bu toplumsal hareket değiştirecek” dedi.
Kaan
Atölye katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından çizimle sürdü. Katılımcılar yaşadıkları cinsiyetçi, homofobik ve transfobik anları çizgiye döktü.
Berke Can
Etiketler: kültür sanat, yaşam