07/05/2012 | Yazar: Ozan Uğur

Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Kars’ta da 1 Mayıs Dünya İşçi Sınıfının ve Ezilenlerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı.

Kars’ta 1 Mayıs Coşkusu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Kars’ta da 1 Mayıs Dünya İşçi Sınıfının ve Ezilenlerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı. Kars Emek ve Demokrasi Platformu çağrısıyla bir araya gelindi. 
KESK’e bağlı sendikalar, DİSK, Koop-İş, Şeker-İş, Tez Koop-İş Erzurum Şubesi, Devrimci 78’liler Derneği, BDP, EMEP, CHP ve kendilerine Devrimci Öğrenciler ismini veren bir grubun katılımıyla yürüyüş korteji oluşturuldu. Kars Eğitim-Sen Şube binası önünde bir araya gelen gruplar kortej halinde kutlamanın yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na sloganlar eşliğinde yürüdüler. Meydana Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Arapça, Gürcüce ve Ermenice “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı bir pankart asıldı.
 
Meydanda ilk önce devrim ve demokrasi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi. Saygı duruşu “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve “Şehid na mirin” sloganları ile bitirildi.
 
Eğitim-Sen şube başkanı Çetin Koçyiğit, KESK Kars sözcüsü Hayati Mehmetoğlu ve Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Celalettin İlyan birer konuşma yaptı.
 
Grupların alana girmesiyle başlayan kutlamaya Kars BDP milletvekili Mülkiye Birtane’de katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında birçok halkın yaşadığı bir şehrin temsilcisi olduğunu söyleyen Birtane “bugün Newroz coşkusuyla alanlardayız” dedi.
BİRTANE; “ŞEKERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ!”
Birtane, konuşmasında özelleştirme ile gündemde olan ve kapatılması düşünülen Kars Şeker Fabrikası’na da değindi. Birtane, Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmaması için AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç ile görüştüğünü ve Kılıç’ın sadece fabrikasının kapatılmasını geciktireceğini söylediğini belirtti.
 
AKP iktidarının baskı ve zulmünü tüm Türkiye halkları üzerinde yürüttüğünü söyleyen  Birtane; “ Bizim tekelciliğine karşı çıktığımız iktidar, baskı ve zulmünü tüm Türkiye halkları üzerinde devam ettiriyor. Diktatör rejimlerin nasıl ki birer birer sonu geliyorsa biliyoruz ki bize reva görülen AKP zulmüne karşı bizler de direnişimi yükselttiğimiz müddetçe başarılı olacağız. AKP, her gün yüzlerce kendisine muhalif olan direnen her kesime karşı ırkçı zulmünü devam ettiriyor. Sadece Kürt halkı değil tüm ezilenler, bu iktidara karşı muhalif sesini yükseltmeye çalışsak bu zulme karşı çıkabiliriz.” dedi.
 
Kars Epik Sanat Tiyatrosunun sanat düşmanlığına karşı sanatın ve sanatçının yanında yer alınmasına dair yaptığı bir açıklanma okundu.
 
Sloganlar eşliğinde sona eren konuşmaların ardından sahneye çıkan Savaş Öztürk şarkılarıyla alanı şenlendirdi. Kutlama halaylar ve azeri oyunlarıyla sona erdi.

Etiketler: yaşam
nefret