04/05/2013 | Yazar: Ozan Uğur

‘Susma Haykır, Eşcinseller Vardır!’, ‘Eşcinsel Hakları İnsan Haklarıdır!’ sloganları ilk defa duyuldu kadim kentin sokaklarında.

Kars’ta 1 Mayıs Rengârenkti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Susma Haykır, Eşcinseller Vardır!”, “Eşcinsel Hakları İnsan Haklarıdır!” sloganları ilk defa duyuldu kadim kentin sokaklarında. Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform üyeleri kendi yerellerinde alana çıkarak işçi ve emekçilerle sorunlarını ortaklaştırdılar.
Başını KESK, DİSK ve HDK’nin çektiği Kars 1 Mayıs Platformu’nun düzenlediği miting Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Aynı günün sabahı Diyarbakır’dan Keskesor LGBT’nin yaptığı etkinlikten henüz dönmüşken kendi döviz ve bayraklarımızla katıldık kutlamaya. Nasıl bir tepki alacağımızı da çok kestiremiyorduk. Ama tüm ezilenlerin ortaklaştığı bu birlik, mücadele ve dayanışma gününde yoldaşlığın samimiyetine inanarak çıktık alana. Biz HDK ve EMEP ile birlikte yürüdük. Hemen arkamızda kendilerini kapitalizm ve faşizm karşıtı olarak tanımlayan HAYAL-ET Fanzin’den gençler vardı. BDP ve Kayö-Der’li öğrenciler de bizden hemen sonra alana hareket etti. Birçok sendikanın yanında Kars yereli için oldukça önemli olan Kars Şeker Fabrikası işçileri de özelleştirmeye karşı Şeker-İş sendikası ile alana geldiler. Kars’ın soğuk ve puslu havasını geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birlik, mücadele ve dayanışma kırdı. Devrim şehitleri için atılan sloganlar, ‘Bijî Yek Gûlan, Bijî Sosyalîzm’, ‘Savaşa Değil, Eğitime Bütçe’, ‘Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi’, ‘Yaşasın Devrimci Dayanışma’, ‘Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz’, ‘İş, Ekmek, Özgürlük’ ve ‘Faşizme Ölüm, Halka Hürriyet’ gibi onlarca sloganla KESK ve DİSK’in başını çektiği yüzlerce insan alana aktı.
Sıcacık bir günde Kars bir ilki de yaşadı. “Susma Haykır, Eşcinseller Vardır!” ve “Eşcinsel Hakları İnsan Haklarıdır!” sloganları ilk defa duyuldu bu kadim kentin sokaklarında. Aynı zamanda heteroseksüel, biseksüel, eşcinsel ve trans bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform’un içinde bulunanların taşıdığı gökkuşağı bayrakları ve dövizler alana ve yürüyüşe oldukça farklı bir hava kattı. Keskesor LGBT’nin bizlere hediye ettiği ve üzerinde Diyarbakır’da ailesi tarafından eşcinsel olduğu için öldürülen Roşîn Çiçek’in resimlerinin bulunduğu dövizlerde “aşkın cinsiyeti yoktur!”, “Kürdüm ve eşcinselim ne olmuş!”, “homofobi nexweşîyekê”, “namus cinayetlerine son!”, “eşcinsel cinayetleri politiktir!” ve “transfobî nexweşîyekê” yazılıydı. Gökkuşağı bayrağı ve dövizlerimiz alanda oldukça ilgi gördü. Kayö-Der’den öğrenci arkadaşlarımız, memurlar ve halktan kişiler sürekli çevremizde bizimle fotoğraflar çektirdiler. Aynı zamanda 1 Mayıs mesajımız da anons edildi.
Bu yıl Türkiye’nin birçok yerinde yine ya da ilk defa alanlarda olan biz Biseksüeller, Translar ve Eşcinseller bir sonraki yıl daha çok şehirde daha duyarlı insanlarla alanda olmak ümidi ile omuz omuza halaylara durup hep birlikte sloganlar attık.
Geç kalmış bu yazının ise geç kalma sebebi fotoğraflara geç ulaşmamız oldu. 1 Mayıs mitinginde yanımızda olan herkesten tekrar özür dileyerek yazımı burada sonlandırıyorum. Herkese birlik, mücadele ve dayanışma dolu bir yıl diliyorum…

Etiketler: yaşam
İstihdam