06/12/2013 | Yazar: Cihan Peşrevi

Kasım ayının LGBTİ dünya gündeminde eşcinsel çiftlerin de heteroseksüel çiftlerin yararlandığı haklardan yararlanmasını sağlayacak evlilik eşitliği meselesi vardı.

Kasım Ayının LGBTİ Dünya Havadisleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kasım ayının LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dünya gündeminde eşcinsel çiftlerin de heteroseksüel çiftlerin yararlandığı haklardan yararlanmasını sağlayacak evlilik eşitliği meselesi vardı. Ayrıca Aralık başında eşcinsellerin üst düzey görevlere gelmesi de yerel seçimler öncesinde Türkiye’deki LGBTİ hareketine ilham verecek türden.
 
Lüksemburg:
Lüksemburg’da Xavier Bettel’in başbakanlığıyla birlikte Sosyalist Parti’nin lideri Etienne Schneider’in de başbakan yardımcısı olarak göreve başlamasıyla Lüksemburg en yüksek düzeyde iki açık gey siyasetçi tarafından temsil edilecek ilk ülke oldu. Bettel, Belçika’nın mevcut başbakanı Elio Di Rupo ve İzlanda eski başbakanı Jóhanna Sigürðardóttir’in ardından başbakanlık yapan üçüncü açık gey politikacı oldu.
 
 
İsrail:
Simon Peres Meksika ziyaretinde eşcinsel evliliklerine ilişkin bir soru üzerine herkesin kendine doğal gelen şekilde yaşamasına izin verilmesi gerektiğini ve eşcinsellerin evlenme hakkından mahrum bırakılamayacağını belirtti. İsrail, demokratik bir ülke görüntüsü vermek ve Filistin’deki insan hakları ihlallerini görünmez kılmak için öteden beri uluslararası arenada eşcinsel haklarını gözeten bu tarz açıklamalar yapıyor. Peres’in açıklamaları İsrail’de eşcinsel evliliklere ilk kez başbakan düzeyinde yapılmış bir destek teşkil ediyor. Şu anda İsrail’de eşcinsel evlilikler mümkün olmasa da, bu evliliklerin yasal olduğu yerlerde yapılmış evlilikler İsrailce tanınıyor. 
 
ABD:
Kasım ayında Hawaii ve Illinois eşcinsel evliliği tanıdılar. Böylece Amerika’da evlilik eşitliğini benimseyen eyalet sayısı 16’ya yükseldi. Hawaii bu yasayı Aralık 2013 itibariyle uygulamaya koyarken, Illinois’deki eşcinsel çiftler evlenebilmek için Haziran 2014’ü beklemek zorunda kalacak. 
  
İrlanda:
İrlanda’da kabineden 2015 yılında evlilik eşitliğine ilişkin bir referandum yapılması kararının çıkmasının ardından ülkede yapılan ilk anket evlilik eşitliğine büyük bir destek olduğunu gösteriyor.  Yapılan ankette ülke genelinde desteğin yüzde 76 seviyesinde olduğu görülürken, kadınlar ve 44 yaş altı katılımcılar arasında destek oranı sırasıyla yüzde 85 ve yüzde 87’ye çıkıyor.
 
Yunanistan:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kasım ayında Yunanistan aleyhine verdiği kararda evlilik dışında yasal olarak tanınan sivil birlikteliklerin eşcinsel çiftler için de geçerli olması gerektiğine hükmetti. Bu karar sivil beraberliği tanıyan Litvanya için de kilit bir öneme sahip. Zira mahkeme, kararında 19 Avrupa ülkesinde sivil birlikteliklerin evliliğin yasal bir alternatifi olarak tanındığını ancak bu ülkelerden yalnızca Yunanistan ve Litvanya’nın bu hakkı heteroseksüel çiftlerle sınırlığı tuttuğunu vurguladı. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret