28/12/2021 | Yazar: Selma Koçak

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık yapılmayacağı ve ifade özgürlüğü garantisi yalnızca Dünya Kupası için Katar’a akın edecek turistlere ve seyircilere değil, tüm Katarlılara verilmeli.

Katarlı LGBTİ+’lar 2022 Dünya Kupası öncesinde faul çağrısı yaptı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Selma Koçak, küresel insan hakları örgütü Human Rights Watch’dan Yasemin Smallens’in yazısını KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar’da hükümet potansiyel ziyaretçilere geylere, lezbiyenlere, biseksüellere ve translara, taraftarlara ve tüm turistlere layıkıyla ağırlanacaklarının sözünü ve maçlarda gökkuşağı bayrağını özgürce dalgalandırabileceklerinin güvencesini verdi.  Ancak Katarlı Muhammed için bir gey olarak açıkça kendini ifade edebilmek, bir seçenek değil. Bunu yapmanın, onu tekrar hapse göndermesinden korkuyor. 

Muhammed 2014 yılında eşcinsel ilişkiye girdiği iddiasıyla tutuklandı ve Katar ceza yasasının 285. maddesi uyarınca yedi yıla kadar hapisle cezalandırıldı. Gözaltındayken, polisler telefonunu incelediler, mesajlaştığı bir erkeği tespit ettiler ve onu da yakalamak için bu kişiyle iletişim kurmaya çalıştılar. Muhammed haftalarca gözaltında tutuldu ve bu süreçte polislerin sözlü ve cinsel tacizine maruz kaldı. Memurlar, saçlarını bile kazıdılar.

Yedi yıl sonra Muhammed kendini ihtiyatlı bir hayata teslim etti, bir anlamda inzivaya çekildi: Maskülen bir tarzda giyiniyor, sosyal medyada cinsiyet kimliği ile bir paylaşım yapmaktan kaçınıyor ve artık flört uygulamaları aracılığıyla erkeklerle görüşmüyor.

Muhammed’in böyle bir hayatı, bunu tercih ettiği için değil, buna mecbur kaldığı için yaşıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne yapılan bireysel anlatımlara göre Katar hükümeti, LGBTİ+’ları izliyor ve çevrimiçi hareketlerine dayanarak tutukluyor. Üstelik yetkililer cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğine dair yayın yapan geleneksel iletişim araçlarının yanı sıra  LGBTİ+’lara destek veren kişileri de sansürlüyor. Kamusal alandan LGBTİ+ içeriğini silmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar.

Muhammed “Özgürlük düzeyi sıfır [internetten cinsellikle ilgili bir paylaşım yapma konusunda]” diyor.

Katar, takip ve izleme konusunda, futbol stadyumlarının içi de dahil olmak üzere, giderek kendini geliştirdiği için uluslararası futbol fanları evlerine döndükten sonra, Katarlı LGBTİ+’ların LGBTİ+ haklarını kamusal alanda destekleme suçuyla cezalandırılma olasılıkları baki kalacak.

Kişisel verilerin korunması kanunu, özel hayatın gizliliği hakkına zarar veren geniş bir istisnai alan tanımlamaya izin verdiği için gözetlemeden muaf tutulacak fiziksel ve sanal alanlar yok oluyor. Dijital izleme, rızaya dayalı evlilik dışı cinsel ilişkide bulunan kişileri hedefleyen yasalarla birleştiğinde saklanacak bir yer kalmıyor. 

Katar hükümeti, 285. maddeyi ve rızaya dayalı evlilik dışı cinsel ilişkiyi suç sayan tüm diğer yasaları kaldırmalı ve Muhammed gibi büyük bir korku ve gizlilik içinde yaşamak zorunda kalan insanları rahat bırakmalı. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık yapılmayacağı ve ifade özgürlüğü garantisi yalnızca Dünya Kupası için Katar’a akın edecek turistlere ve seyircilere değil, tüm Katarlılara verilmeli.


Etiketler: yaşam, spor, dünyadan
İstihdam