01/11/2022 | Yazar: Kaos GL

As+ Farkındalık Haftası’nın ardından “Aseksüel” şemsiye terimi altındaki yönelimleri hatırlayalım.

Kavramlar: Aseksüel, demiseksüel, gri aseksüel ve aromantik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Her yıl 24-30 Ekim tarihleri kutlanan As+ Farkındalık Haftası’nın ardından “Aseksüel” şemsiye terimini hatırlatmak istiyoruz.

Genel olarak cinsel çekim ya da bir başkasıyla gerçekleştirilecek cinsel pratiklere yönelik arzu duymayan insanları tarif etmek için kullanılan bir terim olan aseksüellik cinsel çekimin değişkenlik göstermesiyle veya böyle bir çekim olmamasıyla tanımlanan geniş bir spektrum.

Değişen ölçülerde cinsel çekim hisseden ancak bunun için önce duygusal ve romantik bir bağ kurmaya ihtiyaç duyan kişileri tarifleyen “demiseksüel”, kimi durumlarda ya da zaman zaman cinsel çekim hisseden kişileri tarifleyen “gri aseksüel” gibi kavramların tamamını içeren bir kavram olarak “Ace” İngilizce’de kullanılmaktadır.

Türkçe literatürde de “As” olarak kullanılmaya başlamıştır.

Yeri gelmişken “aromantik” teriminden de bahsedelim. Aromantikler, herhangi bir cinsiyete karşı romantik çekim hissetmeyen kişiler olarak tanımlanıyor.

Kaos GL podcastin Online Masa Toplantısı isimli programının ikinci kaydı “Aseksüel ve aromantikler anlatıyor”u dinlemek ve öznelerinden aseksüek farkındalığını dinlemek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

 

 


Etiketler: yaşam
İstihdam