14/10/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Kayıp trans kadın seks işçisi Başak, Küçükçekmece gölünde ölü bulundu.

Kayıp trans kadın gölde ölü bulundu: ‘Şüpheli bir ölüm’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kayıp trans kadın seks işçisi Başak, Küçükçekmece gölünde ölü bulundu. Adli Tıp Kurumu’nda cenazeyi teşhis eden arkadaşı Öykü Ay, “Vücudunda darp ve kesik izi yok ama ortada şüpheli bir ölüm var” dedi.

Dört gündür kendisinden haber alınamayan seks işçisi trans kadın Başak’ın ölü bedeni İstanbul Küçükçekmece gölünde bulundu.

Arkadaşları kendisinden haber alamayınca hafta başında kayıp ilanı vermiş, Başak’ı aramaya başlamıştı. Arkadaşlarından Öykü Ay da bugün herhangi bir gelişme olursa kendilerine ulaşmaları için Adli Tıp Kurumu’na gitti. Adli Tıp Kurumu’nda arkadaşının cansız bedeninin gölde çıplak halde bulunduğunu öğrendi.

“Ben gitmeden beş dakika önce gelmiş”

Öykü Ay Adli Tıp’ta yaşadıklarını KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Dün akşam kızlarla iş bölümü yapmıştık. ‘Karakol ve hastanelere, çalıştığı yerlere bakalım’ dedik. Ben de Adli Tıp Kurumu’na gidecektim. Bugün ben gitmeden beş dakika önce cenaze gitmiş. Teşhis ettik. Gölde balıkçılar bulmuş. Gölün akıntısı nerede olduğu bilinmediğinden olay yeri bilinmiyor. Çıplak olarak bulunmuş. Polisler geldi, ifade verdik. Resimleri tekrardan gösterdiler. Morg görevlisi çok yardımcı oldu. Hande Kader’den de biliyorum buradaki morg görevlilerini. Sahiplenici davrandılar, ölümüze bu kadar saygılı olmaları duygulandırdı. Dirimize saygı duymuyorlar ama ölümüze saygı duymaları iyi hissettirdi.”

“Aile bizi cenazede istemedi, anlayışla karşıladık, alıştık bu duruma…”

Ay, aileye ulaştıklarını ve ailenin cenazeyi sahiplendiğini ancak cenaze töreninde transların yer almasını istemediklerini belirtti:

“Aileye ulaştık, babası ve annesi cenazeyi sahiplendiler. ‘Biz de katılmak isteriz’ dedik ama aile yakınları kaldırmak istediklerini, trans kadınları cenazede istemediklerini söylediler, biz de anlayışla karşıladık. Bu durum alıştığımız bir şey. Üzücü tabi… Yakın arkadaşımdı, bir dönem ev arkadaşımdı, yol arkadaşlığı yapmıştım. Bana biraz ağır geldi. Çok korktum. Nedenini de bilmiyorum. Tarifi olmayan bir duygu. İçimde bir boşluk var. Son zamanlardaki ölümlerden sonra ne yapacağımı bilmiyorum.”

“Şüpheli bir ölüm…”

Ay, Adli Tıp Kurumu’ndan aldığı bilgileri ve gözlemlerini de KaosGL.org ile paylaştı:

“Şüpheli bir ölüm. Vücudunda darp, kesik izi yok. Polislerin dediğine göre dört gündür kayıp ama dört günlük ölü gibi değil. Yeni olmuş olabilir mi? Acaba bir yerde bir şey oldu, getirip göle mi attılar? Bilmiyoruz. Şüpheli bir ölüm var.”

Ay son olarak kaybettiği arkadaşını şu sözlerle andı:

“Avcılar’da oturuyordu. Çevreyle çok fazla diyalogu yoktu, kendi halinde çok mazbut, iyi niyetli bir kızdı.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam