04/07/2022 | Yazar: Kaos GL

Oya Özgün Özder, Kurtuluş Parkı Papağanları podcast serisinin yeni bölümünde Kekre filminin yönetmeni Umut Derin Eroğlan’ı konuk etti.

“Kekre’de trans erkeklerin maruz kaldıkları ve bıraktıkları zorbalıkları ele aldık” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yolu Ankara’dan geçen ya da hali hazırda Ankara’da ikamet eden kültür sanat insanlarıyla yapılan söyleşilerden oluşan, Oya Özgün Özder’in sunduğu Kurtuluş Parkı Papağanları podcast serisinin üçüncü bölümü yayında.

Özder serinin yeni bölümünde aktivist, belgeselci Umut Derin Eroğlan’ı konuk etti.  İkili söyleşide söyleşide eleştirel trans erkeklik, akademide LGBTİQ+ varoluşu ve Eroğlan’ın son belgeseli Kekre üzerine sohbet etti.

Eroğlan, Kekre’den şöyle bahsetti:

“‘Kekre’ ağızda burukluk yaratan ve rahatsızlık veren bir tat olarak tanımlanıyor. Hoşnutsuz bir tat yani. Bir de tabii kelime oyunu var, tersten okunduğunda ‘erkek’ oluyor. Bu çalışmanın içinde yer alan; heteroseksizmle, erkeklikle derdi olan insanlar olarak filmi izleyenlerin zihninde ‘Hangi erkeklik?’ sorusunun canlanmasını istedik. Trans erkeklerin maruz kaldıkları ve maruz bıraktıkları zorbalıkları ele aldık. Eleştirel erkeklik çalışmalarında trans erkeklerin deneyimlerini çok fazla duyamıyoruz. Trans erkekleri görmek çok zor oluyor. Sadece büyük şehirlerdeki deneyimleri değil, yerel deneyimleri öne çıkarmak istedik bu yüzden. İzleyiciyi biraz da konfor alanının dışına çıkarmak istedik.”

Podcasti buradan dinleyebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat, eğitim
İstihdam