10/03/2021 | Yazar: Kaos GL

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Kadıköy’deki Büyük Kadın Buluşması sonrası polisin transları işkenceyle gözaltına almasını İçişleri Bakanı’na sordu.

Kemalbay: Trans kadınlara şiddet uygulayan polis hakkında işlem başlatıldı mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 6 Mart’ta İstanbul Kadıköy’deki “Büyük Kadın Buluşması”nın ardından trans+’lara polis saldırısı ve gözaltına alınmalarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Kemalbay, Anayasa’nın eşitlik ilkesini de hatırlatarak, “Cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği her ne olursa olsun bütün insanların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde herkesin temel hak ve özgürlükleri eşit bir şekilde anayasal normlarla tanımlanmış, Türkiye’nin de katılımcısı olduğu AGİT’da nefret suçları, mağdurların korunmasına yönelik olarak oluşturulmuştur. Ancak LGBTİQ+ lara yönelik birçok yetkilinin cezalandıran ya da kimliğini yok sayan nefret söylemleri nedeniyle LGBTİQ+ lar ayrımcılık veya istismarın meşru hedefi haline gelmektedirler” dedi.

Kemalbay, Hükümet tarafından oluşturulan bu tarz nefret söylemlerinin tasvip ediliyor hatta teşvik ediliyor olmasının e kolluk kuvvetleri tarafından keyfi tutuklamalara, kötü muamelelere yol açtığını vurguladı ve şöyle devam etti: 

“Nitekim; Kayyım Rektör atanmasını protesto eden Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin direnişinde tarafınızdan “ Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!” ifadeleriniz direnişin başlarından itibaren LGBTİQ+ öğrencilerinin hedef gösterildiği ve üniversiteye yönelik saldırıları meşrulaştırabilmenin  çabası olduğu ortadadır.”

Kemalbay, 6 Mart günü yaşananları ve trans kadınların işkenceyle gözaltına alınmasını da hatırlatarak, “Polisin sırf trans oldukları için bu insanları alandan ayrıldıktan sonra takip etmesi, sonrasında da darp ederek gözaltına alması açıkça nefret suçudur. Devletin sorumluluğu LGBTİQ+ ları şiddete açık hale getirmek, varoluşlarını ve hak savunusunu suç unsuru olarak göstermek değil, en temel haklarını güvence altına almaktır” dedi.

Kemalbay, İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:

*Polisin gözaltına alınan 6 trans bireyi alandan ayrıldıktan sonra takip etmesi ve sonrasında da darp ederek gözaltına alması talimatı tarafınızdan mı verilmiştir?

*Kolluk kuvvetleri üstlerinden miting alanlarında, eylemlerde LGBT bayraklarına izin verilmemesi şeklinde talimat aldıklarını beyan etmektedir. Hiç bir kanunda yer almayan, anayasaya aykırı olan LGBTQ +bayraklarının yasaklanması talimatı tarafınızca mı verilmiştir?

*Kadıköy Kaymakamlığınca yapılan polise mukavemet suçunun doğruyu yansıtmadığı, trans kadınların evlerine gitmek üzere taksiye bindiklerinde gözaltına alındıkları 8 Mart Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında ifade edilmiştir. Bu açıklamalar doğrultusunda 6 trans kadının takip edilerek gözaltına alınmasının gerekçesi nedir?

*Gözaltına alınırken trans kadınlara şiddet uygulayan polis memurlarına yönelik herhangi bir idari ve cezai işlem başlatılmış mıdır?

*Polisin gözaltılara tepki gösterenlere karşı da şiddet uygularken yaşananları kayıt altına alan bir fotoğrafçıyı da gözaltına almasının nedeni nedir? 

*Gözaltına alınan trans kadınların savcılık tarafından ifadeleri alınmaksızın hukuksuzca tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmelerinin gerekçesi nedir?

*Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın “Ayrımcılık ve nefret suçlarıyla etkin mücadele” açıklamaları ile yaşanan bu tarz vakalar reform beyanı ile aykırılık oluşturmamakta mıdır?


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, siyaset
nefret