08/11/2007 | Yazar: Burcu Ersoy

‘Lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların kendi ülkelerine dönüp bakacakları bir yol haritası çizmeye çalıştığımız bu kitapçıkla, asırlardır gizemli bir kutu sandıkları lezbiyenleri ve biseksüel kadınları merak edenlere de kutunun içinde aslında çok da ‘farklı’ bir şey olmadığını göstermeye çalıştık.’ Kaos GL’nin hazırladığı ‘Biliyor(mu)sun(?) – Her Kadın Heteroseksüel Değildir’ adlı kitap çıktı.

Kendi ülkemize bakabilmek… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı ‘Lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların kendi ülkelerine dönüp bakacakları bir yol haritası çizmeye çalıştığımız bu kitapçıkla, asırlardır gizemli bir kutu sandıkları lezbiyenleri ve biseksüel kadınları merak edenlere de kutunun içinde aslında çok da ‘farklı’ bir şey olmadığını göstermeye çalıştık.’ Kaos GL’nin hazırladığı ‘Biliyor(mu)sun(?) – Her Kadın Heteroseksüel Değildir’ adlı kitap çıktı.

KAOS GL - 08/11/2007



Merhaba,

Elinizdeki kitapçığın tek bir derdi var: Tanımak ve tanışmak. Hem kendimizi daha iyi tanımak hem de karşımızdakiyle daha yakından tanışmak...

Lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların kendi ülkelerine dönüp bakacakları bir yol haritası çizmeye çalıştığımız bu kitapçıkla, asırlardır gizemli bir kutu sandıkları lezbiyenleri ve biseksüel kadınları merak edenlere de kutunun içinde aslında çok da ‘farklı’ bir şey olmadığını göstermeye çalıştık.

Bilmediklerimiz, görmediklerimiz, duymadıklarımız değil belki içindekiler; ama bazen bilinmesi istenmeyen, gösterilmeyen, duymamız engellenenler… Bu yüzden ses verelim istedik. Herkesin heteroseksüel varsayıldığı bu dünyada, biz kimseyi ‘bir şey’ varsaymadan, herkes okusun, bir şey bulsun diye ses verdik.

Aslında nereden başlasak bilemedik, sonra da bir türlü bitiremedik…

Bu kitapçık fikri de, kapsamı da yıllar öncesinden belirlenmiş ve esin kaynağı çok önceden paylaşılmış, taslağı hazır bir metni içeriyor. 1999 yılında Sappho’nun Kızları, ‘Lezbiyenler Hakkında’ adlı bir broşür çıkarmıştı. Çok büyük bir ilgi gören bu broşür kısa sürede tükenmiş, soranlara arşivimizden çıkarıp ‘aman dikkat’ diye gösterdiğimiz tarihi bir belgeye dönmüştü. O günden bugüne seneler geçti ve dilimizden düşürmediğimiz yeni, güncellenmiş bir broşür/kitapçık ihtiyacı ise sürekli arttı. ‘Lezbiyenler Hakkında’ adlı broşür, bir ilkti ve çok değerli bir tarihi saklıyordu içinde. Bu kitapçığın içeriğinde de göreceksiniz; Sappho’nun Kızları’nın broşürü kitapçığımızın iskeletini şekillendirmeye çok yardımcı oldu. Ete kemiğe büründürürken de onların sözlerini birebir taşıdık sayfalarımıza. Hemen her bölümde bu broşürden alıntılar bulacak ve Sappho’nun Kızları ile daha yakından tanışacaksınız.

Önemli bir noktayı da hemen belirtelim: Bu broşür ‘lezbiyenler hakkında’ydı; çünkü o zamanlar biseksüel hareketi bugünkü gibi olgunlaşmamıştı ve bizler de biseksüel kadın bilincine uzak olduğumuzdan ‘hepimiz lezbiyeniz’ diyorduk. Kadınları seven her kadın lezbiyendi bizim için, erkekleri de seviyor olması bizim konumuz dışındaydı. Bugün, bu yaklaşımın bir çeşit görmezden gelme ve ötekileştirme içerdiğinin bilincinde olarak, biseksüel kadınların sadece kadınları seven yönlerini dikkate alarak, ‘biseksüel’ diye ayrıca belirtmeye gerek duymama gibi bir tavırdan politik olarak da kaçınıyoruz.

Yararlandığımız bir diğer önemli kaynak ise, elbette Kaos GL dergisiydi. Birçok bölümde, dergide daha önce yayınlanmış olan yazıların bazen tam metnini bazen de alıntılarını okuyacaksınız. Burada yine bir hatırlatma yapalım: Kimi yazılar Kaos GL arşivinin çok eski sayılarından alındığı için, o zamanın koşulları içinde değerlendirilmesi gerekiyor. Tıpkı yukarıda belirttiğimiz biseksüelliğe bakış gibi, bugün radikal bir şekilde değişmiş yaklaşımlar içeren metinlerle de karşılaşabilirsiniz. Bazı kavramlar bugün kullanıldıkları hallerinden farklı. Bunlardan en önemlisi ‘gay’ sözcüğü, 1999–2000 Aralık-Ocak sayısından önceki tüm metinlerde, İngilizce’den aynen alındığı şekliyle yazılmış. (Bu sözcüğün tarihçesi için ‘Tanımlar’ bölümüne bakabilirsiniz.) Biz de orijinal metne sadık kalmak adına değişiklik yapmadık. Bu nedenle, okurken tarihlere bakmayı unutmayın.

Yaralandığımız kaynaklardan söz ederken ‘bugünden sözler de olsun’ amacıyla Kaos GL’nin web sitesinde düzenlediğimiz ‘Sıkça Sorulan Sorular’ anketini ve gelen yanıtları da unutmamalıyız. Bu anketteki soruların bir kısmı yine Sappho’nun Kızları’nın broşüründen yararlanılarak hazırlandı. Geri kalan sorular da, bugüne kadar birçok insanın bize yönelttiği önyargılı, meraklı, kimi zaman ciddi bir ayrımcılık barındıran ve sözel şiddet olarak değerlendirilebilecek tanıklıklarımızdan seçmeler. Dileriz ki kutunun açılması işe yarar ve bundan sonra bu sorularla daha az karşılaşırız.

Ankete verilen yanıtların, farklı bakış açılarından, birbirinden bağımsız bireylerin farklı tepkilerinden haberdar olmak adına ufuk açıcı olacağını ve kimi zaman gülümseyerek kimi zaman kızarak okuyacağınız cümlelerde kendinizden de bir şeyler bulacağınızı düşünüyoruz. Kim bilir; bu sorularla bir dahaki olası karşılaşmamızda, şimdiye kadar aklımıza gelmemiş bu yanıtlardan faydalanırız.

Evet, bu kitapçığı hazırlarken bir yol haritası çizmeye, elimizden geldiğince geniş bir coğrafyadan bakmaya çalıştık; gitmediğimiz ülke, şehir, kasaba kalmasın, herkes bir şeyler bulabilsin, beklentiler karşılansın istedik. Kusursuz olma iddiasında değildik yola çıkarken. Bu yüzden kimse alınmasın, gücenmesin, kızmasın. Gözümüzden kaçmış ülkeler olduğunu ya da yanlış koordinatlar verdiğimizi düşünüyorsanız bunu bizimle paylaşın.

Aslında nereden başlasak bilemedik, sonra da bir türlü bitiremedik demiştik ya; doğru. Daha söylenecek çok söz var, gidilecek daha çok ülke... Bu yüzden üç noktayla bıraktığımız yerden başka kadınlar devam etsin istedik.

Son olarak, bu kitapçığın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Onlarsız bu yola çıkamazdık.

Burcu Ersoy - Kaos GL
Etiketler: yaşam
İstihdam