02/08/2010 | Yazar: Nevin Öztop

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Queer Kültür Festivali, 16-25 Eylül tarihleri arasında yine Saint Petersburg’da gerçekleştirilecek.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Queer Kültür Festivali, 16-25 Eylül tarihleri arasında yine Saint Petersburg’da gerçekleştirilecek.
 
“Kendin olma sanatı”, Festival’in ana düşüncesi. Gelenlerin şu soruları kendilerine şimdiden sormalarında fayda var: İstediğiniz şeyi, en son ne zaman gerçekleştirdiniz? Gerçekten olduğunuz kişiyi mi yaşıyorsunuz? Bu konu üzerinde en son ne zaman kafa yordunuz?
 
Kendin olmak ve bir görünümü temsil etmemek -mevcut steryotiplere bakmaksızın- modern Rusya için oldukça zor bulunan bir sanat türü. Queer Festivali, sanatçı ve izleyicilerine yalnızca bir alanın değil, kendileri olabilecekleri ve kendileri gibi olmalarının neden bu kadar zor olduğunu sorgulayabilecekleri bir ortamın da sözünü veriyor. Bireysel ifadenin özgürlüğü, cinsiyetlerin özgürce ifade edilmesi ve toplumsal cinsiyetin bireysel-algılanışı, Uluslararası Queer Festivali’nde tek bedende buluşacak ve “kendin olma sanatı” başlığı altında anlam bulacak.  
 
Festival boyunca ziyaretçiler, Saint Petersburg’u ziyaret etme, Rus ve uluslararası şairler, fotoğrafçılar, müzisyenler, oyuncular ve dansçılarla bir araya gelme şansını bulacaklar. Bu yılın öne çıkan sanatçıları, İsveçli rock yıldızı J.J. Johanson ve Rus rock grupları Mul’tfilmy ve S.O.K. Ayrıca, toplumsal konularda atölyeler ve tartışmalar da düzenlenecek. Etkinlik boyunca, toplumsal cinsiyet rollerine ve şiddete karşı duranlara, ortak sanat alanı yaratabilmeleri için bir doğallık ve alan sağlanacak.
 
Festival’e, yerel LGBT insan hakları örgütü “Coming Out” evsahipliği yapıyor. Sponsorluğu ise, İsveç’ten Civil Rights Defenders üstleniyor. Festivalin organizatörleri, yalnızca Saint Petersburg’daki sosyal ve kültürel eylemliliğin alanını değil, aynı zamanda Rusya ile uluslararası queer toplumların arasındaki deneyim paylaşımını da geliştirmeyi amaçlıyor.
 
10 gün boyunca kendisi olmayı denemek isteyenlere…
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret