29/11/2021 | Yazar: Kaos GL

Aileler LGBTİ+ haklarını benimseyip bu haklar için mücadele edemez mi? Elbette benimseyebilirler. Peki, nerede ve nasıl?

“Kendini saklamana sebep olmayacağım” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Özge Öz.

Pandemi, ekonomik krizler, iklim krizleri ve niceleri… Tüm bunlar LGBTİ+’ları zorba aileleriyle yaşamak zorunda bırakabilir. Peki, aileler LGBTİ+ haklarını benimseyip bu haklar için mücadele edemez mi? Sorunun yanıtı evet. O halde nerede ve nasıl? Detaylar haberimizde.

Bağımsız Uzman Victor Madrigal-Borloz’un İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu Covid-19 Salıgını Sırasında Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Dayalı Şiddet ve Ayrımcılık Raporu gösteriyor ki pandemiyle birlikte LGBTİ+’ların ev içinde karşılaştıkları şiddet arttı.

Rapor, İran’da LGBTİ+’ların ev içinde karşılaştığı şiddetin %50 arttığına ve Avrupa’da da durumun çok farklı olmadığına dikkat çekiyor.

Karadağ’da aile içi şiddet mağdurlarıyla çalışan bir LGBTİ örgütünün, “evde kal” politikalarının uygulanmasının ardından aile içi şiddet ve istismara maruz kalan insanlardan gelen destek talebinde neredeyse yüzde 300’lük bir artış bildirdiğini belirten Rapor, durumun İtalya ve İspanya’da da birbirine benzediğinin altını çiziyor.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin pandemi raporu da Türkiye’de pandeminin ilk üç ayında kendilerine ulaşan LGBTİ+’ların ev içi şiddetin arttığına dair beyanlarına yer vermişti.

LGBTİ+’ların ailelerinin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim konusunda bilgi sahibi olması, LGBTİ+ hakları konusunda farkındalık kazanması için çalışan aile dernekleri böyle dönemlerde çok daha hayati bir rol üstleniyorlar. Peki, bu dernekler hangileri, onlara nasıl ulaşabilirsiniz?

LİSTAG

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Grubu yani kısaca LİSTAG, LGBTİ+ bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak için kuruldu. Dernek düzenli olarak toplantılar yapıyor, LGBTİ+’ların yakınlarını buluşturuyor, onların ve toplumun homofobi, transfobi ve bifobiye karşı mücadele etmesi yönünde faaliyetlerde bulunuyor. Dernek üç farklı toplantı düzenliyor:

1-CETAD Uzmanlarıyla Düzenlenen Aylık Toplantılar: İstanbul’da CETAD’dan (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) gönüllü psikiyatrların ve psikologların desteğiyle her ayın ilk haftası Perşembe akşamı 17.30’da İstanbul / Şişli’de CETAD merkezinde bilgilendirme ve paylaşım toplantıları düzenleniyor.

Toplantılar sadece ailesinde eşcinsel, biseksüel, trans veya interseks olduğunu öğrenen bireylere açıktır ve ücretsizdir. Ankara ve İzmir Aile Grupları da CETAD eğitimi almış uzmanlar eşliğinde toplantılar düzenlenmektedir.

2- Haftalık Planlama Toplantıları: Grup her cumartesi günü, haftalık çalışma programını oluşturmak için bir araya geliyor. Bu toplantılarda hem birbirleriyle deneyimlerini konuşuyor hem de yeni iletişime geçmiş ebeveynlerle tanışma gerçekleştiriyor.

3-Aile Yemekleri: Ayda bir kez de içlerinden birinin evinde çocukları ve yakınlarıyla beraber yemekli davetler düzenleniyor.

Derneğe bilgi@listag.org adresinden ulaşabilirsiniz ayrıca derneğin danışma hattı şöyle: 0546 484 82 85

İzmir LGBTİ+ Aile Grubu

İzmir'de 10 yıldır danışmanlık veren İzmir LGBTİ+ Aile Grubu'na buradan ulaşabilirsiniz. Grup, her ayın ilk Perşembe günü 17:00’da Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şubesi’nde bir araya geliyor. Katılım için 0 538 683 46 72 numaralı telefonu arayabilirsiniz. 

Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu

Denizli ve Ege Bölgesi'nde yaşayan LGBTİ bireylerinin kendilerini kabul ve ailelerine açılım süreçlerinde sosyal destek olmak amacıyla kurulan oluşum Denizli LGBTİ+ Aile Grubuna buradan ulaşabilirsiniz. Danışma hattı için 

Antalya LGBTİ+ Aileleri Grubu

Antalya'da danışmanlık faaliyetlerini sürdüren Antalya LGBTİ+ Aileleri Grubu'nun buluşmalarına katılabilmek için 0 542 443 52 69 numaralı Gökkuşağı Aile Grubu Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

LADEG+ (LGBTİQ+ Aile ve Yakınları Destek Grubu)

LADEG+ ailelerinde lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks, kuir+ (LGBTIQ+) kişiler olduğunu öğrenen ebeveynler ve yakınları tarafından kurulan bir sivil toplum oluşumudur.

LGBTİQ+ ebeveynleri ve yakınları olarak bir araya gelen LADEG+, LİSTAG’ın kurucuları arasında yer alan bir grup gönüllü tarafından 2016 yılında faaliyetlerine başladı. Grup, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği gönüllü psikiyatrların ve psikologların desteğiyle her ayın ilk perşembe günü saat 17.30’da Şişli/İstanbul CETAD merkezinde bilgilendirme ve paylaşım toplantıları düzenliyor.

Toplantılar; lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks, kuir+ çocukları ve yakınları olduğunu öğrenen bireylere açık ve ücretsiz.

Dernek cumartesi günleri ve hafta içi, ebeveynlerle deneyim ve tecrübelerini paylaşmak için bir araya geliyor LADEG+’ya 0 531 467 77 53 numaralı telefondan ulaşılabilir.

LADEG+ ayrıca belirli aralıklarla, çocukları ve yakınları ile birlikte deneyimlerini paylaşmak ve dayanışmak için yemekli/çaylı buluşmalar da düzenleniyor. Buluşmaların tarihlerini buradan öğrenebilirsiniz. Derneğin e-posta adresi de şöyle: ladegaile@gmail.com

Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği

On yıldır Ankara’da faaliyet gösteren Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği Kasım ayında dernekleşti.

Toplumda damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalan cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelimi veya kimliğinin bu yönleriyle ilgili kendini sorgulayan keşfetmeye çalışan LGBTİ+’ların aileleri ve yakınları arasında dayanışmayı geliştirmek amacıyla kurulan ve ailelerle belirli aralıklar bir araya gelerek danışmanlık hizmeti veren derneğe buradan ulaşılabilir.

Ayrıca Gökkuşağı Aileleri Derneği’ne ‎0 537 461 88 08 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: kültür sanat
nefret