12/08/2019 | Yazar: Yücel Tekin

Kenya’da yüksek mahkeme, erkek eşcinsel ilişkilerini yedi yıla kadar hapis ile cezalandıran kanunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verdi.

Kenya’da “eşcinsel ilişkiyi yasaklayan” yasa iptal! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kenya’da yüksek mahkeme, erkek eşcinsel ilişkilerini yedi yıla kadar hapis ile cezalandıran kanunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verdi.

Kenya’da LGBTİ+ hareketinin,  “eşcinsel ilişkiyi yasaklayan” ve yedi yıla kadar hapis ile cezalandıran yasanın iptalini isteyen kampanyalarına rağmen; yüksek mahkeme geçtiğimiz Mayıs ayında, yasanın anayasaya uygunluğuna dair karar vermişti. 

Yüksek mahkemen, eşcinsel haklarının dünya genelinde aldığı mesafenin görmezden gelinemez olduğunu ancak “eşcinsel ilişkinin” Kenya ulusal değerleri ile çeliştiğini ileri sürerek yasanın iptalinin söz konusu olmadığını söylemişti.

Yüksek mahkeme geri adım attı

LGBTİ+ aktivisti öğrenci bir genç, yüksek mahkemenin kararına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde toplumun değiştiği ve eşcinselliğin toplumda daha yaygın olarak kabul edildiği savunusu yer aldı.

Botsvana’da yüksek mahkeme, 24 Mayıs 2019 tarihinde vermiş olduğu aleyhte karara itirazı değerlendirerek, daha önce vermiş olduğu  karardan geri adım atarak eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması lehinde yeni bir karar verdi. Mahkeme heyeti eşcinsel varoluşun insan kimliğinin önemli bir özelliği olduğuna vurgu yaparak, yasaklama politikalarının insanlık haysiyetini zedeleyici uygulamalar olduğuna hükmetti.

“Eşcinsel kimliği yasaklamak ayrımcıdır”

Yüksek mahkeme heyetinde yer alan üç yargıçtan biri olan Yargıç Michael Elburu “azınlık grupları marjinalleştirildiğinde insan haysiyeti zarar görür” dedi.  Karar, üç yargıcın oybirliğiyle ile alındı.

Yargıç Elburu eşcinsel kimliği yasaklayan yasaları “ayrımcı” olarak niteledi  ve ekledi: “Cinsel yönelim bir moda gibi değerlendirilemez ve kişinin kişiliğinin önemli bir özelliğidir.”

“Afrika kıtasında eşcinsel hakları için önemki bir adım”

Kenya’da erkekler arası eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasa, sömürgeci İngiliz hükümeti tarafından 1965 yılında getirildi ve etkin olarak yürürlükte bulunmaktaydı. Yasa sadece erkekler arası ilişkiyi yasaklayan bir çerçevede olmasına rağmen daha yaygın olarak tüm eşcinsel ilişkilere karşı devreye sokulmaktaydı.

Aktivistler kararı memnuniyetle karşıladılar ve bunu Afrika kıtasındaki eşcinsel hakları için önemli bir adım olarak nitelendirdiler.

ILGA (Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve Interseks Derneği)’ya  göre, halen 54 Afrika ülkesinin 31'inde aynı eşcinsel ilişkileri yasaklayan yasalar mevcut.

Eşcinsel ilişki Kuzey Nijerya, Sudan, Somali ve Moritanya'da ölüm cezası kapsamında yer almakta. Tanzanya yasalarında ise  eşcinsel kimliğin bedeli ise ömür boyu hapis anlamına geliyor. 

Angola, Mozambik ve Seyşeller ise son yıllarda eşcinsellik karşıtı yasaları iptal etti.


Etiketler: insan hakları
İstihdam