07/01/2013 | Yazar: Atalay Göçer

Diyarbakır’da, 13 Ocak Pazar günü yapılacak gösterimin ardından Alman militarizminden yola çıkarak militarizmin ve savaşın topluma yansımaları tartışılacak

KeSKeSor ‘Aimée ve Jaguar’ı Gösterecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır’da, 13 Ocak Pazar günü yapılacak gösterimin ardından Alman militarizminden yola çıkarak militarizmin ve savaşın topluma yansımaları tartışılacak
 
Lezbiyen bir aşk hikâyesini anlatan “Aimée ve Jaguar” romanından aktarılan filmin gösterimi, Don Kişot Sahaf Café’de saat 13:00’te yapılacak.
 
Bir aşk hikâyesi: Aimée ve Jaguar
 
KeSKeSor tarafından film gösterimi ve sohbet için yapılan açıklama şöyle:
 
Naziler lezbiyenlere karşı yürüttükleri mücadelede yasalardan çok sindirici yöntemlere güvenmişlerdi. İktidara gelmeleriyle birlikte lezbiyenlerin evleri ve buluşma yerleri yağmalandı ve kapatıldı. Pek çok lezbiyen sokakta dalga geçilmeden dolaşabilmek için dış görünümünü ve giyim tarzını ideal kadına uygun düşecek şekilde değiştirdi ve psikolojik olarak oldukça yıpratıcı ikili bir hayat yaşadı.
 
Kamuflaj lezbiyenlerin hayatta kalabilmeleri için zorunlu hale geldi. Esmerler bir gece içinde sarışına dönüştüler. Pek çok lezbiyen 1933’ten sonra toplumsal baskıya engel olmak için evlenmek zorunda kaldı. Sahte evlilikler hayatta kalmayı özellikle yahudi lezbiyenler için garantilemiyordu. Gene de pek çok lezbiyen başka nedenlerden tehlikede değilse ve uyum gösteriyorsa kamplarda hayatlarını yitirmemişlerdir. Elisabeth Wust’un hayatı buna örnektir. 1944 yılında bir nazi subayının karısı, yahudi olan sevgilisi Felice Schragenheim ile cinsel ilişkide bulunduğunu itiraf etmeye zorlandı. İtiraf Wust’un toplama kampına gönderilmesine neden olabilirdi. Saatler süren sorgulama ve işkencenin ardından Wust’un “aramızda lezbiyen bir ilişki söz konusu değildi” dediği iddia edildi. Kayıtlara geçen bu yalan kendisine ters düşmeye cesaret edemeyen sancılı bir sessizlikle yıllarca varlığını devam ettirdi. Sonunda Wust hayatını ünlü gazeteci Erica Fischer’a açıkça anlattığında kayıtlar düzeltilebildi. Daha sonra Wust ve Schragenheim aşkı Erica Fischer tarafından bir aşk hikâyesi: Aimée ve Jaguar olarak romanlaştırıldı. İzleyeceğimiz film, bu romanın Max Färberböck tarafından filme uyarlanmış halidir.
 
Film sonrasında Alman militarizminin ve 2. Dünya Savaşı’nın topluma ve özellikle azınlıklara olan etkilerinden yola çıkarak militarizmin ve savaşın kendi toplumlarımıza yansımalarını tartışacağımız bir söyleşi yapmayı planlıyoruz. 

Aimée & Jaguar 
Yönetmen: Max Färberböck
Senaryo: Max Färberböck, Rona Munro
Oyuncular: Maria Schrader, Juliane Köhler and Johanna Wokalek

Yer ve Saat: Don Kişot Sahaf Café, 13:00
Don Kişot Sahaf: Kooperatifler mah. Cahit Sıtkı Tarancı Sok. Aslan Apt. Altı No: 3/A - Yenişehir - Diyarbakır

Etiketler: yaşam
nefret