27/11/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Kıbrıs Parlamentosu Kıbrıs’ta eşcinsel çiftlerin birlikteliğini yasal olarak kabul edecek, Medeni Birliktelik Yasasını onayladı. Yasadan Kıbrıs’ın kuzeyinin de yararlanması öngörülüyor.

Kıbrıs eşit evliliğe bir adım daha yakın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kıbrıs Parlamentosu Kıbrıs'ta eşcinsel çiftlerin birlikteliğini yasal olarak kabul edilecek, Medeni Birliktelik Yasasını onayladı. Yasadan Kıbrıs’ın kuzeyinin de yararlanması öngörülüyor.

Kıbrıs’ın güneyinde kabul edilen yasa ile beraber eşcinsel çiftlerin birliktelikleri yasal hale geliyor. Uzun süren ulusal tartışmalar ve mevzuat değişimi sonucu çiftler resmi nikah ile elde edilen haklara sahip olacak. Yasa ile evlat edinme hakkı dışındaki tüm haklar eşcinsel çiftlere sağlanmış olacak. Parlamento’da dün oylanan yasada 39 üye yasanın kabulü yönünde oy kullanırken, 12 üye karşı oy yönde oy kullandı. 3 üye ise çekimser kaldı.

“Yasa Avrupa’daki aile çeşitliliğini tanıyor”

ILGA-Avrupa Genel Direktörü Evelyne Paradis yaptığı açıklamada yasanın kabulün şöyle değerlendirdi:

“Yasa nihayet onaylandı. Eşitlik için çalışan tüm sivil toplum grupları, siyasi katılımcılar olarak bu karardan dolayı çok mutluyuz. Eşcinsel çiftlerin geleceği için parçası olduğumunuz bu kampanyanın tüm katılımcılarını kutluyorum.

"Aynı cinsiyetten çiftler diğer tüm çiftler gibi bir yasal korumayı hak ediyor. Bu yalnızca bir gruba ‘özel haklar’ vermek değil, Avrupa'da yaşayan ailelerin çeşitliliğini tanımaktır.”

Yasadan Kuzey Kıbrıslıların da yararlanması öngörülüyor

Kıbrısın Güneyinde LGBT aktivizmi yapan  Accept-LGBT örgütü üyeleri, yasa tartışılırken güney Lefkoşa’da bulunan temsilciler Meclisi önünde bekledi.

Yasadan Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip olan Kuzey Kıbrıslıların da yararlanması bekleniyor. Kuzey ve Güney’de bulunan LGBT örgütleri bugün (27 Kasım) 14:00’de güney Lefkoşa’da yasanın meclisten geçmesini kutlayacak.

Medeni Birliktelik nedir?

Medeni birliktelik ya da sivil birliktelik evliliğe benzeyen ve bazı ülkelerde resmî olarak tanınan bir birliktelik türüdür. Medeni birliktelikler, eşcinsel çiftlere evliliğe benzeyen (bazı ülkelerde evli çiftlerle aynı olan) haklar ve mesuliyetler vermektedir. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam