06/12/2010 | Yazar: KAOS GL

Kıbrıs sorununa çözüm için muvaffak olamayan sivil toplum örgütleri, KKTC’de eşcinsellere özgürlük tanınması yolunda öne

Kıbrıs'ta Eşcinsellik Suç Olmaktan Çıkıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kıbrıs sorununa çözüm için muvaffak olamayan sivil toplum örgütleri, KKTC’de eşcinsellere özgürlük tanınması yolunda önemli bir adım attı, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer'den eşcinselliği suç sayan yasaların değiştirileceği sözü aldılar.
Kuzey Kıbrıs'ta eşcinsel ilişkinin suç sayılmaması için Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer'e tasarı sunan homofobiye karşı mücadele eden dernekler, eşcinselliği suç sayan yasaların değiştirileceği sözünü aldılar.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği ve ILGA-Avrupa işbirliğiyle düzenlenen "Dayanışma ve Ağ Oluşturma Konferansı Kıbrıs 2010 - Solidarity and Networking Conference Cyprus 2010" isimli uluslararası etkinliğin katılımcıları, eşcinsel ilişkinin sadece Kuzey Kıbrıs'ta suç olduğuna işaret ederek, bunu "insan hakları ihlali" olarak nitelendirdi.
 
Gazeteciler Birliği Lokali'ndeki toplantıda konuşan Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği aktivisti, uzman psikolog Ziliha Uluboy, şunları söyledi:
 
"Toplumda eşcinsel kimlikle yaşamının yasal sürecin dışında lezbiyen ve gey bireyler hayatın tüm alanlarında ciddi ayrımcılıklara maruz kalmaktadırlar. Dernek olarak yapmış olduğumuz bilimsel nitelikteki araştırmanın sonuçları da gösteriyor ki, iş, okul, kamu kuruluşları gibi sosyal yaşamın tüm alanlarda ayrımcılığa maruz kalıyorlar ve gerek yasal gerekse toplumsal açıdan insan hakları ihlal ediliyor."
 
"İki erkeğin sevgisi neden suç olsun?"
Uluboy, Meclis Başkanı Bozer'i ziyaretlerinde Ceza Değişiklik Yasası Tasarısı'nı sunduklarını, Bozer'in kendilerine 2011'de birçoğu İngiliz idaresi döneminden kalan çağdışı yasaların Avrupa Birliği uyum sürecinde Cumhuriyet Meclisi'nce değiştirileceği ve Fasıl 154'ü de bu kapsama alabileceklerini dile getirdiğini anlattı.
 
Güney Kıbrıs LGBT Örgütü Basın Sorumlusu Yoryis Regginos, "İki yetişkin erkeğin rızaya dayalı sevgisi neden suç?" diyerek, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Regginos, eşcinselliğin suç olmaktan çıkartılması için çalıştıklarını belirterek, "Özel bir talepte bulunmuyoruz. Sadece herkesin sahip olduğu eşit hakları istiyoruz. Bunu da başaracağız" dedi.
 
Malta Eşcinsel Hakları Örgütü-ILGA Avrupa Yönetim Kurulu üyesi Gabi Callejade "İnanıyorum ki, insanlar kim olduklarından dolayı korku içerisinde yaşamamalıdırlar" diye konuştu.
 
Modinos: Dava açtım, kazandım
Güney Kıbrıs Gey Özgürlük Hareketi Kurucusu ve Başkanı Alecos Modinos ise eşcinsel suç olduğuna hiçbir zaman inanmadığını belirten Modinos, Güney Kıbrıs hükümetini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açtığını ve kazandığını anlattı.

Ceylan: Türkiye'de hiç suç olmadı
Lambdaİstanbul Lezbiyen Gey Biseksüel Trans (LGBT) Dayanışma Derneği Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi Öner Ceylan, eşcinsel ilişkinin Türkiye'de hiçbir zaman suç olmadığını söyledi.
 
2004'de yeni yazılan Türk Ceza Kanunu'nda "eşcinsel yönelime karşı ayrımcılığın" suç olarak tasarıya girdiğini ve sessizce çıkartıldığını belirten Ceylan, eşcinsellerin ayrımcılığa uğramaması için eşitlik maddesine ek yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Ceylan, eşcinselliğin Türkiye'de suç olarak görülmediğini ve hiçbir zaman hapis cezası da verilmediğini de sözlerine ekledi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam