04/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Kiev’deki Insight adlı LGBT örgütünden Olena Şevçenko, Ukrayna’daki gösterileri ve LGBT’lerin yerini kaosGL.org’a anlattı.

Kiev Direniyor... Ama Gökkuşağına Yer Yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ukrayna’nın başkenti Kiev, 21 Kasım gecesi başlayan protestolarla gündemde. Hükümetin serbest ticaret anlaşması imzalaması beklenen Avrupa Birliği’yle ilişkileri askıya alacağını açıklamasının ardından AvroMaydan (Євромайдан) olarak anılan gösteriler başladı. Pek çok üniversite öğrencisinin destek verdiği protestolar, 30 Kasım’da yaşanan polis şiddetiyle ülkede demokrasinin geleceğiyle ilgili soru işaretleri uyandırıyor. 

Kiev’deki Insight adlı LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) örgütünden Olena Şevçenko, Ukrayna’daki gösterileri ve LGBT’lerin yerini kaosGL.org’a anlattı.
 
"Haklar verilmez, alınır!"
 
Ukrayna’daki protestolar, Türkiye’de Gezi direnişinin de etkisiyle büyük bir heyecan uyandırıyor. Protestolar, Avrupa Birliği’nden yana olanlarla Rusya’ya bağlı kalmaktan vazgeçmeyenlerin bir çatışması gibi sunuluyor. Göstericilerin talepleri neler, bize anlatabilir misin?
Başlangıçta protestolar Ukrayna’nın Avrupa Birliği’yle uyumdan Rusya’nın Gümrük Birliği’ne yönelmesiyle ilgiliydi. İnsanlar hükümet tarafından kandırılmış hissettiler. Ancak 30 Kasım’da yaşanan polis (Berkut) şiddetinin ardından insanlar sokaklara seçimlerin yeniden yapılması, Bakanlar Kurulu ve Başbakan’ın istifası gibi başka taleplerle döküldüler. Şiddet bardağı taşıran son damla oldu. Yolsuzluktan, şiddetten ve adaletsizlikten bıkanlar sokağa çıkmaya böyle karar verdiler.
 
Türkiye medyası Gezi direnişi sırasında sessizliğini korusa da diğer ülkelerdeki protestolara çok daha fazla yer veriyor. Ukrayna medyası Kiev’deki protestoları nasıl ele alıyor? Bağımsız bir medyadan söz edebilir miyiz?
Aslında bu tamamen Ukrayna’nın hangi bölgesi olduğuna ve medya patronlarının kim olduğuna göre değişiyor. Özellikle Doğu’da tüm alternatif yayınlar engelleniyor. Göstericiler arasında iletişim sosyal ağlar üzerinden sağlanıyor. Kiev ve Batı bölgelerindeki televizyon kanalları ise yaşananları iyi aktarıyor. 

Gezi direnişi sırasında LGBT’ler çok büyük bir görünürlük elde etti. Peki, Ukrayna’daki protestolar LGBT’lerin taleplerini görünür kılmaya yardımcı oldu mu? Eylemler LGBT’ler için güvenli bir ortam sunuyor mu?
Hayır, hiç güvenli değil. LGBT’lere karşı saldırgan pek çok aşırı sağ grup var. Ayrıca Ukrayna ve AB bayrağı dışındaki her türlü sembolün provokasyon olacağı görüşü yaygın kabul görüyor. Hükümet 27 Kasım’da bunu bir provokasyon aracı olarak kullandı. 50 tane evsize 50 grivna (yaklaşık 10 lira) verip ellerine gökkuşağı bayrağı verdi. O insanlar dövüldü, bayraklar paramparça edildi. Bu yüzden LGBT’ler Ukrayna’da gökkuşağı sembolü kullanmadan protestolara katılıyor.
 
Rusya’nın “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin teşvik edilmesi”ne getirdiği yasak uluslararası eleştiri topladı. Benzer yasalar diğer ülkelere de yayılıyor. Ukrayna’da eşcinsellik Batı karşıtlığı için nasıl kullanılıyor?
Rusya’nın temel argümanı buydu. Metro duraklarına “AB üyeliği eşcinsel evlilik demek” yazan posterler astılar. Ukrayna’da eşcinsellik “propagandası”nı yasaklayan 2 yasa Ukrayna Parlamentosu’nda bekliyor. Biri ilk oylamada kabul edildi. Yani Ukrayna Rusya’yı seçerse bu tür yasalar kabul edilecek. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret