09/06/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen onur yürüyüşüne radikal sağcı gruplar saldırdı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen onur yürüyüşüne radikal sağcı grupların saldırması sonucunda iki polis yaralanırken, 10 kişi gözaltına alındı. 
 
“İnsan Hakları her zaman zamanında!” sloganı ile Kiev’de 6 Haziran Cumartesi sabahı düzenlenen eyleme yaklaşık 300 kişi katılırken; polis, radikal sağcı grupların saldırısı ve diğer provokasyon girişimlerine karşı, yoğun güvenlik önlemleri aldı.
 
Yaklaşık 30 kişilik bir grup Onur Yürüyüşü'ne katılanlara, sis bombaları ve göz yaşartıcı bomba fırlattı. Grubun polisle girdiği çatışmada iki polis memuru yaralanırken, 10 kişi gözaltına alındı. 
 
Gösteriye Af Örgütü, milletvekilleri, büyükelçi de katıldı
 
Kiev’de geçen yıl eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden ayrılmasına neden olan olayların militan gücü olan sağ örgüt, kendilerinin bu yürüyüşü önlemek için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamıştı. Polis bu sebepten gösterinin düzenlendiği bölgeyi yoğun güvenlik altına aldı. Gösteriye, Uluslararası Af Örgütü’nün temsilcilerinin yanı sıra, Ukraynalı milletvekilleri ve Ukrayna’nın İsveç Büyükelçisi Andreas Von Beckerath ve eşi katıldı. 
 
Belediye Başkanı karşı çıkmış, Cumhurbaşkanı desteklemişti
 
Geçen yıl Kiev Belediye Başkanı seçilen Eski Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu Vitaliy Kliçko, Ukrayna’nın doğusunda Rusya’yla savaş şartlarının yaşandığı ve toplumun yeterince gergin olduğu bir dönemde böyle bir gösterinin düzenlenmesinin yeni provokasyonlara yol açacağını söyleyerek, gösterinin iptalini istemiş, fakat örgütler, bunu kabul etmemişti.
 
İlki 2013 yılında yapılan Onur Yürüyüşü, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından ise, gösterinin engellenmesi için bir neden olmadığı açıklamasıyla desteklenmişti.

    


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam