11/09/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Kırmızı Şemsiye’nin anket çalışması pandemide seks işçilerinin yaşadığı sorunları araştırıyor. Dernekten Av. Kardelen Yılmaz, “Kayıtsız alan içerisinde baskı artabilir” diyor.

Kırmızı Şemsiye araştırıyor: Pandemide seks işçileri neler yaşadı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği seks işçilerinin COVID-19 salgınından nasıl etkilendiğine dair veri toplamak amacıyla araştırma yapıyor.

Anket çalışmasından elde edilecek verilerle oluşacak çıktılar, seks işçilerinin ihtiyaçlarına ve taleplerine yönelik öneri oluşturacak bir biçimde karar alıcılara iletilecek ve kamuoyu ile paylaşılacak.

Şu linkten ulaşılabilecek araştırmada seks işçilerine ev içi şiddet, temel cinsel sağlık hizmetlerine erişim, beden uyum süreci, ekonomik durum, barınma, çalışmak zorunda kaldılarsa yaşadıkları, sanal çalışma deneyimleri ve genelevlerin kapanmasının etkilerine dair sorular yöneltiliyor.

“Muhataplardan hiçbir bilgi yok”

kirmizi-semsiye-arastiriyor-pandemide-seks-iscileri-neler-yasadi-1

Anket çalışmasına dair KaosGL.org’a konuşan Kırmızı Şemsiye’den Av. Kardelen Yılmaz, seks işçilerinin COVID-19 sürecinden nasıl etkilendiklerini kamuoyunda görünür kılmak istediklerini söyledi ve ekledi:

“İhtiyaçlara yönelik taleplerin iletilebilmesi için veri toplama amaçlı bu anketi hazırladık. Gözlemlerimiz ise, öncelikli olarak kayıtsız alanda çalışan seks işçisi sayısının artacak olması. İşyeri kapanan seks işçilerinin çoğu maddi destek olanaklarından da yararlanamamış ve geçimini sağlamak için kayıtsız alanda çalışmaya başladı. Bu durumda yakalanmaları halinde de vesikalarının iptal edilmesi gibi bir riskin olması da endişelerini çok fazla artırmış durumda. Ne zaman açılacağına dair muhataplardan hiçbir bilgi alamamış durumdalar.”

“Destek mekanizmaları oluşturulmadı”

Av. Yılmaz, farklı istihdam alanlarında kendisine iş arayan, ailesinin evine dönmek zorunda kalan veya genelevde çalıştığı ailesi tarafından bilinmeyen çalışanların da olduğunu hatırlatarak, “Çocuk bakmak zorunda kalan çalışanlar da mevcut, kredi ödemesi gelen, henüz oturacağı evi olmayan, yeni ev kiralamak zorunda kalan çalışanlar mevcut. Tüm bu ekonomik zorlukların içerisinde ne zaman açılacağına dair bir bilgi olmadığı gibi, geçimlerini nasıl sürdüreceklerine dair herhangi bir destek mekanizması da oluşturulamadı” dedi.

Av. Yılmaz son olarak yaşananları şöyle özetledi:

“Bu durum güvenli koşulları olmayan kayıtsız alanda çalışan seks işçisi sayısının artmasına sebep olmakla birlikte, kayıtsız alan içerisindeki kriminalize etme ve baskı halinin artacağını da öngörebiliriz.”


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam