28/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Kırmızı Şemsiye Derneği’nin yeni kitapçığı 21 soruda hormon terapisi süreçlerini anlatıyor.

Kırmızı Şemsiye’den yeni kitapçık: “Sorularla Beden Uyum Süreci: Hormon Terapisi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kırmızı Şemsiye Derneği, transların beden uyum süreçlerine ilişkin sorularını yanıtlayan “Sorularla Beden Uyum Süreci: Hormon Terapisi” kitapçığını yayınladı.

Kitapçıkta cevaplanan sorulardan bazıları şöyle:

“Beden uyum süreci nedir? Beden uyum sürecinin aşamaları nelerdir? Hormon nedir? Endokrinolojik destek nedir? Hormon terapisi sürecinde beni neler bekliyor? Hormonları nasıl kullanabilirim? Spironolakton nedir? Trans erkekler için hormon terapisinin etkileri nelerdir? Trans kadınlar için hormon terapisinin etkileri nelerdir? Hormon terapisinin riskleri nelerdir? Hormon terapisi sonrası ne sıklıkla kontrole gitmeliyim? Hormon kullandıktan sonra ameliyat olmak zorunda mıyım? Hormon kullandıktan sonra ameliyat olmaya karar verdim.  Ne yapmalıyım? Ameliyat sonrasında hormon kullanmaya devam etmeli miyim? Hormon terapisindeyim. Beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyim? Translarda beslenme bozukluğunun nedenleri nelerdir? Bir trans olarak beslenme bozukluğu yaşıyorsam ne yapabilirim?”

Kitapçıkta, hormon kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiği vurgulanarak; hormon terapisine geçmenin şartları da sıralanıyor:

“Hormon terapisine başlamadan önce psikiyatri uzmanından rapor almalısınız; hormon terapisi konusunda rızanız alınmış olmalı; 18 yaşın üzerinde olmalısınız; sağlık taramasından geçmiş olmalısınız. Hormon terapisine başlamış ve devam ediyorsanız düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelisiniz.

Kullanılacak hormonlar ve dozlar kişiden kişiye değişir ve süreç, kişiye özgüdür. Hormonları yalnızca doktor gözetiminde kullanınız, aksi takdirde organlarınız üzerinde ciddi hasarlara neden olabilir.”

Kitapçığa ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: yaşam, sağlık
İstihdam