29/01/2022 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+ aktivistler iklim krizini Ankara’da düzenlenen İklim Krizi Çalıştay’ında konuşuyor. Çalıştayın ikinci oturumunda İpek Benek anlattı.

“Kişisel çabalarla iklim değişikliğinin önüne geçmemiz mümkün değil” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği, İklim Krizi Çalıştayı bugün (29 Ocak) başladı.

Çalıştay’ın ikinci oturumu İpek Benek’in “İklim Terminolojisi” başlıklı konuşması oldu. Benek konuşmasına Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030 yılı için belirlediği sürdürülebilir kalkınma amaçlarından bahsederek başladı.

Benek, dünyanın son yüz yılındaki sıcaklık artışına dikkat çekti. “1880’lerden bu yana dünyanın 1.5 derecenin üzerindeki sıcaklık artışının sonuçlarının risklerini bilim insanları söylüyor. Aslında etkilerini yaşıyoruz, 2017’de İstanbul’daki dolu felaketinden 1 ay önce en yüksek sıcaklık görülmüştü, tesadüf değil.”

“Şu anda yaşanan iklim değişikliği doğal bir değişim değil, sera gazının sebep olduğu bir değişim ve kişisel çabalarla iklim değişikliğinin önüne geçmemiz mümkün değil” diyen Benek fosil yakıtların nerelerde kullanıldığına, hayvancılığın sera gazını nasıl arttırdığına dikkat çekti.

“Yeşil mutabakat kimsenin geride bırakılmamasını hedefliyor”

Benek konuşmasında iklim değişikliğinin önüne geçmek için devletlerin alması gereken önlemlerle devam etti: “Paris Anlaşması’nı Türkiye 6 yıl önce imzaladı ancak bu 6 yıl boyunca Anlaşmayı onaylayıp, yürürlüğe sokmadı. Anlaşma, Ekim 2021’de resmileşti. Anlaşma, dünya sıcaklığını 2 derecenin altında tutmayı hedefliyor.”

Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan bahseden Benek, “Yeşil Mutabakat, 2050’ye kadar sera gaz emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin hammadde bağlılığının sona erdirilmesi ve bu esnada hiçbir kimse ve bölgenin geride bırakılmaması stratejisini izliyor” dedi ve - döngüsel ekonomiden bahsederek konuşmasını sürdürdü.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretirken sera gazı salınımını engelleyebileceğimize dikkat çeken Benek, Türkiye’nin karbon salınım taahhüdünü de grafiklerle aktardı ve Türkiye’nin 2015’ten itibaren sera gazı salınımını azaltacağına söz verdiğini ancak bu hedefin yeterli olmadığını söyledi.

Kılavuza buradan eirşebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, ekoloji
2024