22/07/2011 | Yazar: Ali Erol

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 37. yıl dönümünde, Lefkoşa’da iki erkek, ‘doğaya aykırı cinsi münasebet’te bulundukları gerekçesiyle tutuklandı.

KKTC, Gayri Tabii Cinsi Münasebetten İki Erkeği Tutukladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 37. yıl dönümünde, Lefkoşa’da iki erkek, “doğaya aykırı cinsi münasebet”te bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınmalarının ardından mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.
 
5 yıla kadar hapis cezası öngören kanun kapsamında süren soruşturmada, “Ben bekâr bir adamım” diyen zanlı A. K., kendisine iftira atıldığını söylerken, zanlı H. K., tutuklama talebine itiraz etmedi.
 
Kıbrıs Gazetesi’nin haberine göre, polis, tutuklanan erkelerden birini ikamet ettiği pansiyondan diğer erkeği ise parkta gözaltına aldı.
 
KKTC polisi, mahkemece tutuklanan A. K. ile H. K.’nin Lefkoşa’da surlar içinde faaliyet gösteren bir pansiyonda “doğaya aykırı cinsi münasebet”te bulunduklarını iddia ediyor.
 
Komşular eve erkek getiriyor diye şikâyet ettiler!
İki erkeği komşuların şikâyette bulunmaları üzerine gözaltına aldığını belirten polis, zanlı A. K.’nın, daha önce de “eve erkek getirdiği” gerekçesiyle şikâyet edildiğini söyledi. Zanlı A. K. ise mahkemede, “Ben bekâr bir adamım, iftira ediyorlar” diye konuştu.
 
Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Fatma Şenol’un huzurunda görüşülen tutukluluk duruşmasında iddia makamı Başsavcılık adına Savcı Aliye Özçınar ve zanlı iki erkek şahsen hazır bulundu.
 
Mahkeme, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli polis memuru Ercan Atasay’ı tanık olarak dinledi.
 
“Doğaya aykırı cinsi münasebette bulunma suçu işlediler”
Polis memuru Ercan Atasay, zanlıların 20 Temmuz 2011 tarihinde Lefkoşa’da, ‘doğaya aykırı cinsi münasebette bulunma’ suçunu işlediklerini söyledi.
 
Zanlılar aleyhinde başlatılan soruşturmanın devam ettiğini belirten polis memuru Atasay, zanlıların poliste 1 gün tutuklu kalmasını talep etti.
 
“Ben bekâr bir adamım”
“Ben bekâr bir adamım” diyen zanlı A. K., kendisine iftira atıldığını söylerken, zanlı H. K., tutukluluk talebine itiraz etmedi. Bunun üzerine Yargıç Fatma Şenol, zanlı iki erkeğin 1 gün poliste tutuklu kalmalarına karar verdi.
 
5 yıla kadar hapis cezası öngören kanun!
KKTC’de Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 171’inci maddesine göre, doğa kurallarına aykırı olarak herhangi bir kişi ile cinsi münasebette bulunan bir erkek veya bir erkeğin kendisi ile cinsi münasebette bulunmasına izin veren herhangi bir kişi, ağır bir suç işlemiş sayılıyor ve bu suç için yasada 5 yıla kadar hapislik öngörülüyor.
 
“Yasal baskıyı yoğun bir şekilde hissediyorsunuz”
İngiliz sömürgesi döneminden kalma, cinsel eğilime yönelik ayrımcılık öngören söz konusu yasadan Güney Kıbrıslı eşcinseller, AB sürecinde kurtulmuşlardı.
 
Mayıs 2004’te Avrupa Birliği’ne katılımı öncesinde, cinsel eğilime karşı ayrımcı yasalara sahip olan Güney Kıbrıs’ın, tüm dini ve siyasi tepkilere rağmen, katılıma çok kısa süre kala söz konusu bu düzenlemelerini AB müktesebatına paralel olarak uyarladığı biliniyor.
 
Kuzey Kıbrıslı eşcinseller, daha önce, İngiliz sömürge döneminden kalma yasaların eskiden olduğu gibi günümüzde güçlü bir yaptırım gücünün bulunmadığını, ancak yine de erkek erkeğe ilişkiyi cezaya tabi tutan yasadan dolayı kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etmişlerdi.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği, temel insan hak ve özgürlüklerinden biri olan cinsel yönelimle ilgili söz konusu bu yasanın, KKTC yasalarının AB yasalarına uyumlu hale getirilmesi süreci içinde, en kısa sürede yeniden düzenlenmesi için mücadele ediyor.
 
Cinsel Ayrımcılığı İzleme Komitesi
2006’nın Mayıs ayında, KKTC’deki Ceza Yasası’nın bazı maddelerinin değiştirilmesi için hükümetçe girişim başlatılmış ama dönemim seçim ve hükümet krizi nedeniyle çalışmalarını yürütememişti.
 
12 Haziran seçimlerinin ardından ilk ziyaretini Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 37. yıl dönümü nedeniyle KKTC’ye yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye ile AB ilişkilerinin Rum tarafının 2012’de AB dönem başkanlığını üstlenmesi halinde, tamamen donacağını söylemişti.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam