27/07/2011 | Yazar: Kaos GL

KKTC’nin ‘uyuyan yasa’sı uyandı, tutuklanan iki erkek Sağlık Bakanlığının ifşası ile tutuksuz yargılanacaklar. Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği ‘KKTC demokrasisini kaygı ile izliyoruz’ açıklaması yaptı.

KKTC’nin Uyuyan Yasası Uyandı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KKTC’nin “uyuyan yasa”sı uyandı, tutuklanan iki erkek Sağlık Bakanlığının ifşası ile tutuksuz yargılanacaklar. Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği “KKTC demokrasisini kaygı ile izliyoruz” açıklaması yaptı.
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği, Avrupa’nın bölünmüş başkenti Lefkoşa’da iki erkeğin, “doğaya aykırı cinsi münasebet”te bulundukları gerekçesiyle tutuklanmalarına dair bir açıklama yaptı.
Kuzey Kıbrıs’ta, yürürlükte olan yasalara göre, iki erkek arasında yaşanan cinsel ilişki “doğaya aykırı cinsel münasebet” olarak kabul ediliyor ve suç sayılıyor. 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasadan dolayı 20 Temmuz’da iki erkek aleyhinde soruşturma açılmıştı.
 
20 Temmuz’da “doğaya aykırı cinsi münasebet” suçuyla tutuklanan ve aleyhlerine dava açılan A. K. ile H. K. 10 bin TL’lik teminatla serbest bırakıldı.
 
Yurt dışına çıkışlarının yasaklanıp seyahat belgelerinin polise teslim edilmesi koşuluyla tutuksuz yargılanacak iki erketen A. K.’nin aynı zamanda TC vatandaşı olduğu anlaşıldı.
 
“Bedenlerimize yönelik tahakküm”
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği gelişme üzerine, “20 Temmuz günü bedenlerimize uygulanan tahakkümün bir örneğini daha yaşadık” açıklaması yaptı.
 
Dernek, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın “hâlâ hem-cins veya karşıt-cins olmalarına bakılmaksızın bireylerin en özel alanları olan cinsel yaşamlarını “doğaya aykırı cinsel ilişki” kisvesi ile yasakladığına” dikkat çekti.
 
“Yasa’nın uyumadığı ortaya çıkmıştır”
 
Homofobiye Karşı İnisiyatif, çalışmaya başladığı 2007 yılından beri İngiliz Koloni döneminden kalma Fasıl 154 Ceza Yasası’nın hem-cins ilişkilerle ilgili 171. maddesinin yasa koyucular tarafından çağdaş insan hakları paralelinde düzenlenmesi için çalışmalar yürütüyor.
 
Yasa Koyucuların ve Yargı’nın, yasanın kullanılmadığı yönündeki iddialarının yaşanan son olay ile geçerliliğini yitirdiğini belirten Dernek, “uykuda olduğu iddia edilen yasanın yeri geldiğinde 21. yüz yılda bile insan hakları ayıbına dönen bir kâbusa dönüştüğünü” söyledi.
“KKTC demokrasisini kaygı ile izliyoruz”
 
KKTC Devleti’nin Başbakan Erdoğan’ın ziyaretine yönelik protestolarda yaşanan polis şiddeti sonrasında yapmış olduğu açıklamaları hatırlatan Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği, “KKTC Devletinin ne kadardemokrat’ olduğunu ve insan haklarını görmezden geldiğini büyük bir kaygı ile izliyoruz” dedi.
 
Temel insan hak ve özgürlüklerinden biri olan cinsel yönelimle ilgili söz konusu yasanın değiştirilmesini de kapsayan Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’ni, 2008 ve 2010 yıllarında Meclis Başkanlığı’na sunan Dernek, dosyalarının Hukuk Komitesi’ne hâlâ ulaşamamasından büyük üzüntü duyduklarını belirtiyor.
 
“KKTC Sağlık Bakanlığı “kamu yararı” kisvesi adı altında ifşa etti!”
 
Tutuklanan iki erkeği ifşa eden Sağlık Bakanlığı’na, Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği 1990 yılında hastalık tanı listesinden çıkardığını hatırlatan Dernek, açıklamasında şunları söyledi:
 
“Sağlık Bakanlığı bireyleri koruması gerektiği bir noktada eşcinselliği kamuoyuna bir tehdit gibi sundu. Bireylerin en mahrem bilgisi olan sağlık durumu ile ilgili bilgileri “kamu yararı”kisvesi adı altında kamuoyu ile paylaştı.”
KKTC Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamanın, AIDS’in bir eşcinsel hastalığı gibi algılanmasına neden olabileceğini belirten Dernek, “tutuklanan bireylerin topluma bir tehdit unsuru gibi sunulmasını etik dışı buluyor ve esefle kınıyoruz” dedi.
 
“Etik değerleri gözetmeyen medya da ifşa etti!”
 
“Mahkemece suçlulukları kanıtlanmamış bireylerin isimlerini ifşa edenve yaşanan üzücü olayı magazin tonu ile haberleştiren” medya kuruluşlarını eleştiren Dernek, yaptığı açıklama ile basını, “yasalara uygun bir şekilde haber yapmaya ve etik değerleri gözeten habercilik anlayışı ile görevlerini yerine getirmeye”davet etti.
 
Medya Kuruluşlarını, bireylerin en özel alanlarını ifşa eden ve yaşamlarında geri dönülmez yaralar açan yayınları sonlandırmaya ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ne daha fazla önem göstermeye çağırıyoruz.”
 
“Devlet eliyle homofobi değil homofobiye karşı devlet koruması”
 
Yaşanan son olayla birlikte Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 171. Maddesinin ivedilikle değiştirilmesinin gerekliliğinin bir kez daha anlaşıldığını belirten Homofobiye Karşı İnisiyatif Derneği açıklamasını şöyle tamamladı:
 
“KKTC Devletini ve siyasi partileri, Anayasa Mahkemesi’ne havale edilmiş bu yasayı ivedilikle tarafımızca kendilerine iletilen Ceza Değişiklik Yasası ile düzenlemelerini ve KKTC’nin Avrupa’da devlet eliyle homofobi yapan ülkeler listesinden çıkması için temel insan hakları paralelinde yasalar yapmaya davet ediyoruz.Bu ülkede yaşayan her vatandaşının insan haklarının korunmasının devletin yükümlülüğü olduğuna inanıyoruz.”

  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam