07/10/2014 | Yazar: Yıldız Tar

IŞİD saldırıları sonucu Kobanê’de kent içinde çatışmaların başlamasıyla Türkiye’de birçok ilde halk sokağa döküldü, polis dayanışma eylemlerine saldırdı.

#KobanêİçinSokağa çıkanlara polis saldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
IŞİD saldırıları sonucu Kobanê’de kent içinde çatışmaların başlamasıyla Türkiye’de birçok ilde halk sokağa döküldü, polis dayanışma eylemlerine saldırdı.
 
Fotoğraf: Sendika.org
 
Rojava’nın Kobanê kentine dönük IŞİD saldırılarının yoğunlaşması ve kent içinde çatışmaların başlamasıyla birlikte Türkiye ve Avrupa’nın birçok kentinde Kobanê halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı. IŞİD saldırıları ile birlikte Kobanê’de bir katliamın eşiğinde olunduğu vurgulandı.
 
Avrupa’da Kobanê ile dayanışmak için parlamento binaları, havalimanları ve televizyon binaları işgal edilirken; Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleştirilen eylemlere polis saldırdı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “süresiz eylem çağrısı”nın ardından sokaklara dökülen halk “Kobanê halkı yalnız değildir” dedi.
 
Kobanê için her yerde eylem!
İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Çanakkale, Alanya, Antakya, Samsun, Mardin, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Batman, Bingöl, Adana, Van Antep, Hopa’da sokağa çıkan binlerce kişi Kobanê direnişiyle dayanıştı.
 
İstanbul’un birçok ilçesinde ise dayanışma eylemlerine polis saldırdı. Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Sultangazi, Bağcılar, Sarıgazi ve Okmeydanı’nda halk Kobanê için sokaklara döküldü.
 
Galatasaray’da oturma eylemine polis saldırısı
İstanbul’daki eylemlerin adreslerinden birisi de İstiklal Caddesi’ydi. Aralarında LGBTİ aktivistlerinin de olduğu yüzlerce kişi Galatasaray Meydanı’nda toplandı. “Katil IŞİD kaybedecek, halklar kazanacak” pankartıyla oturma eylemi başlattı.
 
“Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “Bîjî berxwedana Kobanê” ve “Kobanê halkı yalnız değildir” sloganları atan kitleye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Yaklaşık üç saat süren oturma eylemine katılımın her geçen an artması üzerine başlayan polis saldırısında yaralananlar oldu.
 
İstiklal Caddesi’ni gaza boğan saldırının ardından kitle ara sokaklara ve Tarlabaşı’na çekildi. Polis basına da saldırarak, Hayat TV muhabirlerinin canlı yayın yapmasına engel oldu.
 
Kürdistan Kobanê için ayakta!
Kobanê halkının IŞİD çetelerinin katliamı ile yüz yüze kalmasının ardından Kürdistan’da başlayan çatışmalarda ise polisin ateşli silahlarla saldırdığı ifade ediliyor. Gece yarısı olmasına rağmen halk sokaklardan ayrılmıyor, polis saldırısına direniyor.
 
Kobanê Kantonu Hükümeti de cephede
Kobanê’de ise çatışmalar şiddetli bir şekilde sürüyor. Kobanê Kantonu Hükümeti de cephede savaşıyor. Siviller şehirden çıkartılıyor. Kenar mahallelerde çatışmalar şiddetli biçimde sürüyor.

İstanbul Tabip Odası da, Kobanê’deki IŞİD saldırılarının ardından Suruç’a çok fazla yaralının gelmesi üzerine acil gönüllü hekim çağrısı yaptı. İMC TV’ye konuşan ve şu an Suruç’ta bulunan Prof. Dr. Cem Terzi de “Kobanê’den artık ölüler gelmeye başladı. Beyin cerrahına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Kobanê ile dayanışma eylemleri önümüzdeki günlerde de sürecek.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam