02/10/2019 | Yazar: Kaos GL

Koç Üniversitesi LGBTQ+ Kulübü KUİR, cinsiyetsiz tuvalet için dilekçe kampanyası başlattı.

Koç KUİR: “Cinsiyetli tuvaletler ideolojik bir dayatmadır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Koç Üniversitesi LGBTQ+ Kulübü KUİR, cinsiyet beyanı fark etmeksizin herkese açık cinsiyetsiz tuvaletler için dilekçe kampanyası başlattı.

Cinsiyetsiz tuvalet nedir?

Koç KUİR, cinsiyetsiz tuvaletleri “İkili cinsiyet kalıplarına uymayan tüm bireylerin kullanımı için şiddet ve taciz tehlikesi bulundurmayan tuvaletlerdir. Bu tuvaletler, üçüncü bir cinsiyete ait tuvaletler olarak değil, beyanı fark etmeksizin tüm bireylere açık kullanım alanlarıdır” diye tanımlıyor.

Neden ihtiyaç var?

Koç KUİR, cinsiyetsiz tuvaletlere olan ihtiyacı şöyle tanımlıyor:

“Tuvaletleri kadın ve erkek olarak sınıflandırmak, cinsiyet beyanı erkek veya kadın olmayan bireylere karşı ayrımcılıktır. Cinsiyetli tuvaletler toplumsal cinsiyet normlarına “uymayan” bireyler için şiddet ve taciz alanıdır. Bireyin beyanını göz etmeksizin ikili cinsiyet temelinde oluşturulmuş tuvaletler, bireyi zorla bir cinsiyeti seçmeye yönelttiği için psikolojik şiddete sebep olmaktadır. Kadın ve/veya erkek beyanına sahip olup cinsiyet ikazları bulunan tuvaletleri kullanmak istemeyen, ikili cinsiyet karşıtı bireyler için de cinsiyetli tuvaletler ideolojik bir dayatmadır.”

Bu şiddet ve ideolojik dayatma bireylerde:

1. Bulunduğu alana ait olmama hissiyatı,

2. Varlığının toplum içinde kabul edilmediği kaygısı,

3. Cinsiyet kalıplarına uymadığının fark edilmesi sonucu sözlü, fiziksel ve/veya psikolojik taciz ve şiddete maruz kalma endişesi yaratmaktadır.” 

“Bunların sonucunda da cinsiyetli tuvaletler bireyler için temel ihtiyaçlarını karşılayamamalarından, hissettikleri endişe nedeniyle intihar düşüncesine kadar giden zorlu bir süreç haline gelmektedir. Tüm bunlara dayanarak Koç Üniversitesi'nin bir parçası olan bireyler olarak okulumuzun bu şiddet ve tacize son vermesine, toplumsal cinsiyet eşitliğini göz ardı etmeksizin cinsiyetsiz tuvalet talebimizi yerine getirmesini istiyoruz.”

Koç KUİR’in kampanyasına destek vermek için dilekçeye buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, eğitim
İstihdam