28/09/2017 | Yazar: Kaos GL

Azerbaycan’da LGBTİ’lere işkence Kocaeli’de protesto edildi.

Kocaeli’den Azerbaycanlı LGBTİ’lerle dayanışma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Azerbaycan’da LGBTİ’lere işkence Kocaeli’de protesto edildi: Gözaltında işkence, zorla tıbbı muayene ve transseksüel kadınların maruz kaldığı baskı ve nefreti hangi yasayla açıklıyorsunuz?

Özgür Gökkuşağı ve Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, Azerbaycan’da eşcinsel ve transların gözaltına alınması ve işkenceye uğramasını protesto etti, Azerbaycanlı LGBTİ’lerle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

“Yaşananlar Çeçenistan’ı hatırlatıyor”

Dün (22 Eylül) İzmit Sabri Yalım Parkı’nda bir araya gelen homofobi, bifobi ve transfobi karşıtları yaptıkları basın açıklamasında Azerbaycan’daki gözaltılara neyin neden olduğunun ve kaç kişinin etkilendiğinin belirsiz olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

“Olay hakkındaki gelen ilk haberler, geçtiğimiz Şubat ayında, nefretin ve işkencenin hatta ve hatta LGBTİ’leri katletmeye varan Azerbaycan’ın kuzeydeki komşusu Çeçenistan’ı anımsatıyor. Çeçenistan’da geçen aylarda eşcinsellere yönelik baskın ve tutuklamalar gerçekleştirilmiş, bazı durumlarda gözaltındakilere işkence edilmiş ve LGBTİ’ler katledilmişti. Bizler unutmuyoruz, unutturmayacağız! Tekrar tekrar söylüyoruz bu uygulamalara derhal son verin.

“Biz LGBTİ’ler dayanışmaya ve mücadele etmeye, alanlarda olmaya devam edeceğiz, bizi yıldıramayacak, susturamayacaksınız.”

“Baskılarla bizi yıldıramayacaksınız”

Basın açıklamasında Azerbaycan’da yaşananlar hakkında edinilen bilgiler de paylaşıldı:

“Nefes LGBT Azerbaycan Birliği başkanı Cavit Nabiyev, 22 Eylül’de yayınlanan bir video mesajında, “Birdenbire, bizce görünen bir neden olmadan, İçişleri Bakanlığı’nın polis memurları eşcinsel ve transseksüllere yönelik baskınlar düzenledi” dedi. Bu hukuksuz baskınları, gözaltıları kınıyoruz derhal buna bir son verin.

“Nabiyev, baskınların “eşcinsellerin toplandığı bilinen evlerde” ve kamusal yerlerde gerçekleştiğini söyledi. Gözaltına alınanlardan bazıları, arkadaşlarını ihbar etmeye zorlandı. Aile üyelerinin ve avukatların, gözaltındakilerle görüşmelerine izin verilmedi. Biz LGBTİ’ler yaşamın her alanında varız var olmaya da devam edeceğiz, baskılarla bizleri yıldırmayacak sindiremeyeceksiniz.

“İsveç’te bir insan hakları grubu olan ‘İnsan Hakları Savunucuları’, isimlerinin saklı kalması koşuluyla Bakü’deki bazı aktivistlerle konuştu:

“Grup, bir bildirisinde “Aktivistler, gözaltındakilerin dayak, sözlü taciz, zorla tıbbi muayene ve transseksüel kadınların başlarının zorla traş edilmesine maruz kaldığını bildiriyor” dedi. “Bunların birçoğu, ancak LGBTİ camiasındaki arkadaşlarının adreslerini verdikten sonra serbest bırakıldı. Ardından bu arkadaşlar da tutuklanıp aynı muameleye maruz bırakıldı. Gözaltındakilerden belirlenemeyen sayıdaki bir bölümü 20 ya da 30 günlük idari gözetim cezasına çarptırıldı.”

“LGBTİ’lerle dayanışma içinde omuz omuzayız”

Açıklamada Azerbaycan hükümetine şu sorular yöneltildi:

“Azerbaycan hükümetine soruyoruz gözaltında işkence, zorla tıbbı muayene ve transseksüel kadınların maruz kaldığı baskı ve nefreti hangi yasayla açıklıyorsunuz? Yasalarınızı tanımıyor, sahtekar açıklamalarınızın kabul etmiyoruz! Derhal bu uygulamalara bir son verin. Ahlak bekçiliğini koruyan, meşrulaştıran yasalarınızı değil, insanlık onurunu savunuyor, gözaltında işkencelere karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bu uygulamaların peşini bırakmıyoruz, takipte kalıyoruz dünyanın her yerinde LGBTİ’lerle dayanışma içinde omuz omuzayız.”

İlgili haberler:

Azerbaycan’da polisten LGBTİ’lere gözaltı ve işkence!

Azerbaycan’dan: “Saçım kesildi, bilincimi kaybedene kadar dövüldüm”

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam